Pokuta, zákaz činnosti i vězení, požaduje žalobce v kauze údajně ovlivněných dotací ROP SZ

24. únor 2016

Kauza údajných machinací s evropskými dotacemi míří u Krajského soudu v Ústí nad Labem do finále. Dnes skončilo dokazování a státní zástupce přednesl svoje závěrečné návrhy. Obžaloba viní skupinu šesti lidí z ovlivnění evropských dotací za zhruba 1,4 miliardy korun.

Státní zástupce Vladimír Jan požaduje pro bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze za ovlivňování projektů pokutu750 tisíc korun a zákaz činnosti na 8 let.

„Vzhledem k jeho výpovědi, kterou lze podle mého názoru hodnotit nejméně jako částečné doznání, ponechám na úvaze soudu, jakým způsobem a v jaké výši oproti tomuto původně zvažovanému trestu tuto okolnost ve výši trestu zohlední," řekl v závěrečné řeči Jan.

Pro dalšího bývalého ředitele dotačního úřadu Pavla Markvarta žádá podmínku a zákaz činnosti na 5 let.

Pětiletý zákaz činnosti s podmíněným trestem chce státní zástupce také pro třetí bývalého ředitele úřadu Petra Vráblíka. U spolupracující obviněné Ireny Kotlanové požaduje podmíněný trest a zákaz činnosti na 6 let.

U zbylých dvou obžalovaných byl státní zástupce Jan přísnější. Pro bývalého náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu žádá státní zástupce 6 let vězení a zákaz činnosti. Podle obžaloby ovlivnil Kouda projekt propagace rekultivovaných území a vyhrožoval úředníkům, že pokud projekt neprojde, přijdou o místo.

Pětiletý trest chce státní zástupce také pro bývalého právníka ROPu Severzápad Jana Martinovského. U něj ale ještě zvažuje také osvobození.

Soud má teď v plánu vyslechnout návrhy obhájců všech šesti lidí a následně také samotné obžalované.

Státní zástupce měl dnes závěrečnou řeč na 24 stranách a četl ji déle než hodinu. Někteří z obžalovaných už avizovali, že jejich závěrečné řeči budou ještě delší. Dá se tak očekávat, že minimálně do příštího pondělí bude soud projednávat závěrečné návrhy.

autoři: bach , ako
Spustit audio