Podvodník z Duchcova vyvázl s podmínkou. Soud potvrdil jeho dohodu se státním zástupcem

22. únor 2013
Zprávy

Dva až osm let ve vězení hrozilo 27letému Jindřichu Svobodovi z Duchcova za podvod. Od teplického soudu ale včera odešel s tříletým trestem s pětiletou podmínkou. Soud totiž vůbec poprvé potvrdil dohodu, kterou muž uzavřel se státním zástupcem.

Hlavní podmínkou dohody o vině a trestu, kterou je možné uzavírat ještě před podáním obžaloby u činů, kde hrozí nanejvýš desetileté vězení, je přiznání. To Jindřich Svoboda před soudem zopakoval:

„Neoprávněně jsem účtoval cestovní náklady, které souvisely s dojížděním do Thomayerovy nemocnice v Praze, kam jsem jezdil na chemoterapie.“

Svoboda se v Praze léčil s rakovinou. Za dobu od dubna 2008 do loňského února získal od VZP skoro 950 tisíc korun za cesty, které se buď neuskutečnily, nebo neměl nárok na jejich proplacení. Peníze bude muset pojišťovně vrátit. A nebude to pro něj lehké - je totiž zatím bez práce.

„Momentálně jsem nezaměstnaný, pobírám důchod. Mám přislíbené zaměstnání v Duchcově na pozici elektrikář-údržbář. A hned jak nastoupím, tak bych chtěl začít splácet,“ přislíbil Svoboda.

S návrhem na dohodu přišel obhájce Libor Žižka. Svobodova přístupu k celé věci si prý váží: „Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a vzhledem k tomu, že kdyby se měl vykonávat trest v takovýchto případech, že to asi nikdo nikdy nezaplatí.“

Podmínkou dohody o vině a trestu, díky které soud už nezkoumá důkazy, řízení se zrychlí a stát ušetří peníze, je také to, že se obviněný vzdá práva na odvolání. A protože to udělali i ostatní, včetně právní zástupkyně VZP, rozsudek je pravomocný.

autoři: hau , msk
Spustit audio