Podle pěstitelů chmele bude letošní sklizeň na Lounsku a Žatecku průměrná

22. srpen 2014

Na prvních chmelnicích na Lounsku a Žatecku začala sklizeň chmele. Podle pěstitelů bude letošní chmel průměrný co do obsahu pivovarsky cenných látek. Po deseti letech snižování počtu chmelnic, se jejich letošní plocha zvětšila o deset procent.

Traktory svážejí první metráky chmele k česačce, tam pomáhá desítka brigádníků.

„Se sklizní chmele jsme začali v pondělí v šest hodin ráno. Sklízíme se dvěmi česačkami, děláme dvě směny, denní a noční. Dá se říct, že se všechno rozjelo normálně bez nějakých problémů…,“ popsal začátek sklizně Karel Dittrich, majitel Agrofarmy v Lenešicích.

Loni mu zatopila chmelnice velká voda, sklízí proto letos zasazený mladý chmel. Tak jako na ostatních chmelnicích na Lounsku i Žatecku to vypadá, že letošní sklizeň bude průměrná.

„Vypadá, že to bude taková průměrná sklizeň, což představuje kolem 3,5% alfa hořkých kyselin. To jsou ty pivovarsky cenné látky, které zajímají jak pěstitele, tak samozřejmě pivovarníky,“ pokračuje Jiří Kořen, jednatel Chmelařského institutu v Žatci.

Sklizeň chmele se neobejde bez stovek brigádníků. Jde většinou o studenty a místní, kteří si přivydělávají. Na chmelnicích ale můžeme potkat i cizince, které pěstitelé chmele najímají přes pracovní agentury. Nejčastěji jde o Slováky.

„Je to rychlý přivýdělek, během 14 dnů si mohu vydělat hezké peníze,“ popisuje brigádu student Západočeské univerzity, Václav Frélich. Ten je v Lenešicích už na páté sklizni.

„Začínáme kolem sedmé hodiny a končíme kolem šesté večer, takže jedenáctihodinový provoz,“ popisuje student provoz na česačce.

Sklizeň chmele potrvá 3 – 4 týdny. Minulých deset zájem o chmel klesal a mizely proto i chmelnice. Letos naopak pivovary projevily o žatecký chmel velký zájem.

„Poptávka, která tady byla v letech 2007 – 2010 byla výrazně malá, tak se stahovaly plochy. Musíme říct, že se plochy stahovaly až do letošního roka deset let, každým rokem o několik set hektarů. Dneska ty pivovary po stránce soutěže a konkurence už si uvědomují, že ten aromatický chmel je dobré používat ve větší míře než doposud ,“ potvrzuje zájem pivovarů o žatecký chmel Jiří Kořen.

Někteří pěstitelé už dokonce museli odmítat zájemce o nejčastější odrůdu chmele, Žatecký poloraný červeňák.


View Larger Map
autor: jbe
Spustit audio