Podaří se najít pro nájem za předzahrádky restaurací v Hradci Králové rozumný kompromis?

20. leden 2017

Opoziční hnutí ANO v Hradci Králové kritizuje výrazné zvýšení nájmu předzahrádek restaurací. Podle nové městské vyhlášky by si už letos restauratéři měli připlatit denně z původní jedné koruny za metr čtvereční nově šest korun. Ohradit se proti tomu chtějí zastupitelé ANO na jednání zastupitelstva města koncem ledna. Původně ale hlasovali pro návrh.

Nové projednání cen nájmů předzahrádek a porovnání nájemného u stejně velkých měst. To jsou teď hlavní cíle zastupitelů hradeckého hnutí ANO, které chtějí navrhnout na nejbližším jednání zastupitelstva města. Nejsilnější opoziční klub plánuje vyvolat také jednání s podnikateli a restauratéry, kteří výrazně nesouhlasí s tímto navýšením.

Potvrzuje to zastupitelka Monika Štayrová z hnutí ANO 2011: „Kritizujeme to, protože si uvědomujeme, že nezaznělo stanovisko komise cestovniho ruchu. Také tam nebylo zřetelné názory podnikatelů v Hradci Králové."

Čtěte také

Přitom zastupitelé hnutí ANO v Hradci Králové na listopadovém jednání zastupitelstva města návrh odsouhlasili. Teď ale svůj názor mění.

„Předtím jsme hlasovali pro, protože se nám jevilo jako vhodné zvyšovat příjmy města. Ale to musí být rozumné. My jsme si v té době nevšimli toho, že ten návrh nebyl projednán v komisi pro cestovní ruch," říká Monika Štayrová.

Pivo (ilustrační foto)

Současné stanovisko zastupitelů ANO překvapilo radního města Hradec Králové Vladimíra Lesáka z ČSSD, který zvýšení nájmu u předzahrádek navrhnul: „Nevím jestli je zrovna nutné stanovisko komise cestovního ruchu. Ale není problém si to stanovisko vyžádat. Ale jednou to už bylo odhlasováno, tak si to měli rozmyslet dřív. Ceny u stejně velkých měst si mohli zjistit. Já jsem si to zjistil už někdy před rokem, když se vůbec o této záležitosti začínalo poprvé mluvit."

Zvítězí rozumný kompromis?
Hradecké hnutí ANO by teď chtělo najít společnou cestu kompromisu, říká Monika Štayrová: „Aby město mělo příslušné příjmy z předzahrádek, ale současně aby to příliš nezasáhlo do hospodaření podnikatelů."

Spolumajitel restaurace na Masarykově náměstí v Hradci Králové Jiří Brož, ale možnost přijatelného kompromisu nevidí: „Co je to adekvátní kompromis? Pokud se tedy říká, že je zapotřebí pomoci a oživit Hradec, tak to mělo být přeci nulové. Tak se mělo říct: teď se bude kopat Velké náměstí, to znamená těm restauratérům to tam rozkopou a ještě potom zaplatíte šestkrát víc. Stačilo říct: tak příští rok vám to dáme za nula, abyste se mohli nadechnout. A udělat nějaký časový horizont, do tolika a tolika let se to zvedne třeba dvojnásobně."

Radní Vladimír Lesák připouští možnost jednání o různém stanovení cen: „Myslel jsem, že je to schválené, ale nebráním se různým cenám. Pokud se podaří znovu vyvolat jednání, tak já nejsem proti tomu, aby se rozlišilo třeba staré město a zbytek Hradce Králové. Tam by mohly být různé ceny."

Zastupitelé by měli o případné změně návrhu jednat 31. ledna.

autor: Marika Konárková
Spustit audio