Pod náporem sněhu se letos v Krušných horách zlomily stovky stromů. Lesníci musí brzy začít s těžbou

30. březen 2021 12:00

Lesníci sčítají škody po letošní zimě. Ve východní části Krušných hor těžký sníh a silný mráz polámaly stovky stromů. V oblasti mezi Cínovcem a Petrovicemi, na které hospodaří Lesy České republiky, půjde předběžně o 1 500 kubíků dřeva, které se musí pokácet.

Práce začnou, hned jak odtaje sníh a cesty na hřebeny budou přístupné pro lesní techniku. Zároveň stále pokračuje těžba stromů, které zničil kůrovec.

Těžba poškozeného dřeva na svazích Krušných hor začne co nevidět

„Ta plocha tady před námi. Je zalesněna. My budeme muset ten porost, který je poškozený, vytěžit – tak, abychom se tady nedostali do stádia, kdy ho napadne kůrovec. Ty stromy jsou oslabené, jedná se spíše o torza toho porostu,“ popisuje lesní správce Aleš Kilb.

Stromy nevydržely nápor těžkého sněhu a zlomily se. Nejvíc polámaných je modřínů a smrků.

„Té nahodilé těžby tohoto charakteru bude zhruba 1 000 až 1 500 kubíků, z valné části to bude od Cínovce směrem na Petrovice,“ upřesňuje Kilb.

S těžbou na těchto místech chtějí lesníci začít co nejdříve – pomocí harvestoru. Jde o jakýsi dřevorubecký kombajn, který ulehčí kácení a odvětvení. Pomohl i v revíru Přítkov, kde stromy poškodil kůrovec.

Spustit audio

Související