Počet internetových podvodů v Ústeckém kraji roste. Policisté proto radí seniorům, na co si dávat pozor

11. duben 2023 10:53

V Ústeckém kraji stoupá počet internetových podvodů. Policisté v roce 2016 řešili jen 46 trestných činů spáchaných prostřednictvím internetu. Loni už to podle krajského mluvčího policie Kamila Marka bylo 705 případů. Častou obětí podvodných textových zpráv nebo emailů bývají starší lidé. Můžou tak přijít o peníze na svém účtu nebo se zadlužit.

Jak se možným rizikům ve virtuálním prostředí vyvarovat, radili policisté v klubu seniorů v Mostě. Konkrétní praktiky podvodníků ve virtuální prostředí v mosteckém Klubu seniorů představuje policista Václav Krieger. „Kdo používá mobilní telefon? Všichni? A je tu někdo, kdo používá internetové bankovnictví?“ zahajuje přednášku.

Vedoucí mosteckého klubu seniorů Eliška Moskátová má s podvodným telefonátem osobní zkušenost. „Zvedla jsem telefon, že mi volá banka. Řekli mi, že nějaký jejich kontrolní systém zjistil, že byl z mého účtu učiněn pokus o převod a ptali se, jestli jsem ten převod zadávala. Na to jsem jim řekla, že ne. Na první dobrou jsem jim uvěřila a oni mi nabídli, že by mi ten jejich dokonalý systém napříště ochránil moje účty,“ vzpomíná.

To už odmítla s tím, že si v bance všechno sama vyřeší. A také zamířila na policii. „Přestože mi nikdo nic neukradl a nice se mi neztratilo, tak jsem měla pocit, že by to měli všichni vědět,“ vysvětluje Moskátová.

Před pár dny se navíc setkala s novým trikem podvodníků. Obcházeli obyvatele paneláku a nabízeli kontrolu pitné vody. „Byli k nevyhození. Měli vyrobené krásné průkazky, dokonce už asi ve dvou bytech byli – tam samozřejmě natočili vodu do skleničky a omdlívali hrůzou, jak to je strašný,“ popisuje Eliška Moskátová.

V takových případech policisté doporučují neotvírat nikomu, koho neznáte. Stejné rady platí i pro elektronické kontakty – nevyžádané e-maily mazat, obtěžující telefonní hovory ukončit. Především ale platí, že by lidé neměli nikomu neposkytovat přístupová hesla ke svým platebním účtům a kartám.

Spustit audio

Související