Plzeňský kraj už druhým rokem podporuje vznik nových karavanových stání, letos jich přibydou desítky

7. duben 2024 20:01

Letos se možnosti pro milovníky karavanů v Plzeňském kraji opět o něco vylepší. Přibyde totiž hned několik karavanových stání, například v Břasích na Rokycansku.

Ve volnočasovém areálu Ultramarinka v Břasích vzniká několik karavanových stání a spolu s nimi i servisní stanice. "Karavany sem najedou, mohou si vypustit a napustit vodu. Budou tu čtyři zásuvky, kde se napojí na elektrickou síť," vysvětluje nezávislý starosta Břas Miroslav Kroc.

Do obce začaly karavany jezdit. "Máme tady cyklotrasy, je tady moc hezká cesta k Berounce, k přírodnímu parku, k vodopádu," doplňuje starosta. Stavební část karavanových stání je hotová, do konce května bude i elektřina.

"Velký rozmach karavaningu nastal v covidu, kdy lidé přestali cestovat letecky. Hodně se preferovala možnost jezdit po republice. Teď to trošku klesá, protože možnosti cestovat i jinak, se samozřejmě obnovily. Tím nechci říct, že to nefunguje, máme obsazeno asi 30 % kapacity," říká majitel půjčovny karavanů v Kyšicích Radek Chmelík.

Vznik nových karavanových stání už druhým rokem finančně podporuje Plzeňský kraj, potvrzuje mluvčí hejtmanství Eva Mertlová: "Nová karavanová stání letos vzniknou na devíti místech Plzeňského kraje, například v obci Němčovice, v Tachově, ve Švihově a taky třeba v Chodové Plané. Někdy spolu s nimi vybudují provozovatelé i servisní stanice."

V letošním roce získalo dotaci dalších 12 žadatelů a ti si mezi sebe rozdělí přes 6 milionů korun. Díky nim vznikne dalších pět karavanových stání, dvě servisní stanice a pět ekologických veřejných toalet. Realizace těchto projektů je plánovaná až na příští rok, maximálně do června 2025.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio