Plněné kedlubny

Příjemně odlehčený jarní oběd…

Suroviny:
4 větší kedlubny
150-200 g mletého vepřového masa
200-250 ml masového vývaru (nebo voda a půl bujonové kostky)
1 menší cibule
2 lžíce másla
rovná lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Postup:

1. Na lžíci másla lehce zpěníme nakrájenou cibuli.

2. Kedlubny oloupeme, odkrojíme vršky (využijeme třeba na přípravu polévky nebo sníme syrové). Do kedluben vydlabeme otvory a vydlabané části nadrobno nasekáme.

3. Nasekané části kedluben dáme na cibulový základ, osolíme, opepříme, trochu podusíme, pak zaprášíme moukou, osmahneme, přilijeme polovinu vývaru a asi 10 minut dusíme. Pak vypneme oheň a vmícháme mleté maso. Dosolíme.

4. Směsí naplníme vydlabané kedlubny a naskládáme je do zapékací misky se lžicí másla, dolijeme zbytek vývaru a dusíme do měkka.

5. Podáváme s vařenými bramborami.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.