Plesová sezona se rozjíždí. Mezi tradiční bály patří ty myslivecké

13. leden 2024

Pořadatele plesů na Teplicku neodrazuje ani vyšší nájemné.

Provozovatelé některých sálů ceny upravili kvůli dražším energiím. Jako třeba ve Rtyni nad Bílinou, kde letošní plesová sezona začala tradičním mysliveckým bálem.

Předseda mysliveckého spolku Ladislav Katič přidá v průběhu večera instrukce k očekávanému losování o ceny. Na výherce čekají pečlivě vyskládaní divočáci, daňci, bažanti nebo kachny. Ulovili je místní myslivci při naháňkách v blízkém okolí. Výzdoba z chvojí na sále je taky jejich práce.

„Nejdůležitější je nalovit zvěř a vyzdobit sál. Když to děláte po deváté, tak už to máte v ruce,“ popisuje s úsměvem, myslivec Václav Bartoš, co příprava, co všechno obnáší.

„Za hudbu platíme stejně jako vloni, jen sál je kvůli ceně tepla o něco dražší,“ přidává se taky další člen mysliveckého spolku Zdeněk Ludvík

Taky Kulturní centrum v Duchcově letos zvedalo cenu za nájem sálu pro plesy a společenské akce. Hodinová sazba z necelé tisícovky podražila na dvojnásobek.

V Krušnohorském divadle v Teplicích nájemné pro organizátory plesů neměnili, vyjde na zhruba osmdesát až sto dvacet tisíc korun. Mnozí provozovatelé sálů se shodují na tom, že letos plesů přibylo.

Otázkou je, jestli každý vzbudí takový zájem, jako myslivecký ples ve Rtyni nad Bílinou. Sál místní restaurace byl plný do posledního místa.

Myslivecký ples ve Rtyni nad Bílinou.
autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související