Plemena morčat

20. červenec 2019

Druh morčete si vyberte podle toho, co se vám líbí a také podle toho, kolik času chcete pak péčí, úpravou a údržbou srsti trávit.

Základní kritéria dělení morčat jsou: délka srsti, struktura srsti a barva. Morčátka mohou být krátkosrstá, dlouhosrstá a dokonce i bezsrstá. U těch pak musí chovatel dbát na přiměřenou stabilní teplotu a nevystavovat je průvanu – což ostatně nemají ráda ani morčata osrstěná.

Barva

Od bílé po černou a mezitím všemožné odstíny hnědé, zrzavé, zlatavé. Jsou morčata jedno- nebo vícebarevná.

Vírky

Morče může mít jeden vírek – vějířek ze srsti a to mezi oušky na čele. Jde o plemena americký nebo anglický crested. Americký má tuto korunku vždy bílou, anglický crested má korunku podle barvy na těle. Morče může mít ale taky vírky pravidelně rozeseté po celém těle, pak jde o plemeno rozeta.

Morče

Volba

Volíme podle toho, co se nám líbí a podle toho, kolik času jsme pak schopni dát péči – dlouhosrsté morčátko, s kterým navíc chceme jezdit na výstavy, bude samozřejmě na úpravu srsti časově náročnější, než běžné krátkosrsté morče, které navíc je jenom domácím mazlíčkem a ne výstavním šampionem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.