Platové ohodnocení žen a mužů se může lišit až o pětinu, říkají statistiky. Co s tím?

V platovém ohodnocování žen a mužů jsou i v současnosti stále velké rozdíly. K této platové diskriminaci dochází především proto, že se ženy jeví jako „nejistá investice“ na pracovišti z důvodu rodiny. Oproti tomu je muž stále často vnímán jako živitel rodiny.

Nejen v České republice pobírají ženy až o jednu pětinu méně peněz za vykonanou práci, a to jednak proto, že pracují v hůře placených profesích, anebo v dobře placených pozicích dostávají méně než muži.

„Čím více je obor feminizovaný, tím hůře je tam nastaveno odměňování. A tradičně, čím méně je daný obor financovaný, tím hůře se zvedá,“ vysvětluje politička z ministerstva práce a sociálních věcí Lenka Simerská.

Ve společnosti je dodnes tolerován fenomén muže živitele. To se také odráží na rozdílném platovém ohodnocení, které je mnohdy výrazné. Zaměstnavatel vidí často muže jako jistotu, kterou si bude vydržovat. Oproti tomu je žena stále vnímána jako nejistá investice do podniku. Je to tím, že ženy chodí na mateřské dovolené, poté se často ani nevrací na tutéž pozici, protože si mnohdy nevěří, nebo počítají s tím, že se budou muset starat o děti v případě, že onemocní.

Téma mateřské dovolené je velmi obsáhlé a složité. Jednou z možných variant, která by mohla vyřešit pozvolný návrat ženy z mateřské dovolené, je snížený pracovní úvazek. To ale v našich končinách stále moc nefunguje.

„Je to tím, že Česká republika na tom není stále dobře, co se týče hladin příjmů. A abychom se uživili a udrželi si životní úroveň, nám půlka úvazku nestačí,“ říká politička z ministerstva práce a sociálních věcí Lenka Simerská.

„Každá žena by si měla zjistit, jestli bere tolik, kolik jí patří,“ radí Lenka Simerská. Pokud se žena cítí podhodnocená, může dojít za svým zaměstnavatelem a zeptat se ho na důvody, proč tomu tak je. Doporučuje přitom přátelský rozhovor místo nátlaku, aby se žena nemusela bát o své místo. Informovat se totiž může každý zaměstnanec.

Politička také radí, aby zaměstnanci zkusili navázat přátelské vztahy se svými nadřízenými, přinášeli do kolektivu nová témata a návrhy s inovacemi.

Spustit audio