Planetárium - SOUTĚŽ

24. březen 2005

Každý druhý týden vám nabídneme novou soutěžní otázku! Ve hře je pokaždé hodnotná knížka. STATUT SOUTĚŽE

Otázka je zveřejňována zhruba v polovině každého pořadu (ve vysílání Českého rozhlasu Sever na začátku nedělní planetáriové půlhodinky) a ihned po jeho skončení je její znění k dispozici i na tomto místě.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější a nejúplnější (není-li stanoveno jiné kritérium).
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme dva týdny po prvním odvysílání otázky, opět v rámci pořadu; současně se vše objeví i na webu.

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ NA OTÁZKU Z PLANETÁRIA č. 13/2005, vysílaného 26. - 30. března:
Napište nám, kdy byla vypuštěna, kde obíhá a co zkoumá kosmická sonda SOHO?
Sonda SOHO je společná evropská a americká sonda, určená k výzkumu sluneční činnosti a heliosféry. Na svou dráhu byla umístěna 2. prosince 1995. Nachází se v libračním centru L1 mezi Sluncem a Zemí, ve vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od naší planety, mimo dosah zemské magnetosféry. V libračním bodě L1 se vyrovnává sluneční přitažlivost s gravitační silou Země, působící v opačném směru. Sonda SOHO není přesně v tomto centru, ale obíhá kolem něj; zhruba jednou za 2-3 měsíce dochází ke korekcím její dráhy pomocí raketových motorů. Sonda je vybavena dvanácti různými vědeckými přístroji, mimo jiné i spektrometrem, dalekohledem a koronografem.
Výherkyní knihy Johna Gribbina Pátrání po velkém třesku (Život a smrt vesmíru) se stala Diana Králová z Kolína. Gratulujeme - knížka k vám doputuje poštou.

OTÁZKA Z PLANETÁRIA č. 15/2005, vysílaného 9. - 13. dubna:
Napište nám, kdo všechno se v polovině 20. století rozhodující měrou podílel na rozluštění tzv. lineárního písma B, kterým se psalo na staré Krétě? Chceme po vás tři jména - jedno ženské a dvě mužské. V nouzi se však spokojíme jen s těmi dvěma mužskými.
Na vaše odpovědi čekáme nejdéle do středeční půlnoci 20. dubna.
K odpovědi nezapomeňte připsat také své jméno a adresu, abychom věděli, kam případnou výhru poslat. Správnou odpověď a jméno výherce najdete na tomto místě nejpozději v sobotu 23. dubna.

OČ TENTOKRÁT SOUTĚŽÍME?

O nové vydání knihy Vojtěcha Zamarovského Bohové a králové starého Egypta. Populární kniha obsahuje více než 500 abecedně řazených hesel s informacemi o egyptských bozích, králích a královnách. Poprvé a zatím naposledy vyšla tato bohatě ilustrovaná encyklopedie v roce 1979. Mnohé se od té doby v egyptologii změnilo, ale kniha Vojtěcha Zamarovského neztratila své kouzlo a informační hodnotu ani po 26 letech.

PŘEJEME VÁM HODNĚ ŠTĚSTÍ! OČ BUDEME SOUTĚŽIT PŘÍŠTĚ - v Planetáriu č. 17/2005?

O knihu německého novináře Bernharda Kaye Dobrodružné plavby. Kniha popisuje především napínavé cesty odhodlaných námořních kapitánů. Kapitoly o slavných mořeplavcích jsou však prokládány historickými exkurzy do dějin vědních oborů, které nějak ovlivnily vývoj mořeplavby. A tak se tu dočtete o metodách, používaných k měření času nebo ujeté vzdálenosti, o námořních mapách, rozmanitých nautických pomůckách a celá kapitola je věnována vývoji lodního kompasu. To vše doplňuje poznámkový aparát, chronologický přehled a velmi názorné obrázky.
Spustit audio