PLANETÁRIUM

19. leden 2003

TIPY A POZVÁNKY

ÚSTECKÝ A LIBERECKÝ KRAJ

TURNOV. Ve výstavním sále Okresního muzea Českého ráje v Turnově si stále ještě můžete prohlédnout výstavu Výsledky archeologických výzkumů nejen v Turnově - Maškových zahradách. Prezentovány jsou tu keramické nádoby, broušené a štípané kamenné nástroje, kovové předměty a také kresebné rekonstrukce pravěkých chat a domů. Výstava potrvá do 2. února.

TEPLICE. Na ochozu zimního stadionu si můžete až do konce ledna prohlédnout výstavu Dinosauři a svět obřího hmyzu. Je to naposledy, kdy je tato výstava v České republice k vidění, potom se vrací do Ruska.

TEPLICE. Do 2. února je v prostorách Regionálního muzea (v jízdárně zámku) instalována výstava, nazvaná 100 nejvýznamnějších archeologických nálezů v Číně ve 20. století. Exponáty zapůjčilo čínské velvyslanectví.

BÍLINA. Ve výstavní síni U kostela můžete až do konce měsíce ledna vidět výstavu přírodovědných fotografií a adjustovaných přírodnin Václava Laňky Svět pavích ok a přírodnin.

DALŠÍ POZVÁNKY

LYSÁ NAD LABEM. Po roční rekonstrukci je opět v provozu zdejší Muzeum Bedřicha Hrozného se stálou expozicí, věnovanou odkazu světoznámého vědce, orientalisty a rodáka z Lysé; badatele, který rozluštil chetitské písmo, na Univerzitě Karlově založil vědecké studium klínopisu a stál u zrodu Orientálního ústavu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.