Placičky s tuňákem

Výrazně nasládlou chuť mají batáty. Můžete je využít jako zpestření jídelníčku místo obvyklých brambor. Osvědčený je například recept na placičky s tuňákem, o který se podělila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Ingredience
  • 175 gramů sladkých brambor (batátů) nakrájených na kostičky
  • 175 gramů okapaného tuňáka ve vlastní šťávě
  • 4 nakrájené jarní cibulky
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce nakrájené natě koriandru nebo jiných bylinek
  • pepř
  • fazolky uvařené jako příloha

Sladké brambory vložíme do vroucí vody a vaříme 10 až 12 minut. Vodu slijeme, brambory necháme okapat a rozmačkáme na kaši. Tuňáka rozebereme vidličkou na ploché kousky a přidáme k bramborám.

Přisypeme jarní cibulky, citronovou kůru, koriandr a pepř a promícháme. Z hmoty utvoříme navlhčenýma rukama čtyři placičky, položíme je na talíř, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme nejméně na 30 minut do chladničky.

Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Plech vyložíme alobalem, rozložíme na něj placičky a pečeme 20 minut dozlatova. Rozdělíme je na talíře a doplníme klínky citronu a fazolkami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.