Petr Svoboda – hokejový obránce, autor zlatého gólu z Nagana a rodák z Mostu

26. leden 2024

V české hokejové reprezentaci vstřelil jen jeden gól. Jenže ta branka rozhodla celou olympiádu. Všichni si pamatujeme, jak obránce Petr Svoboda ve finále turnaje v Naganu napřáhl od modré a puk skončil v ruské síti.

Petr Svoboda se narodil v roce 1966 v Mostě. S vrcholovým hokejem začínal v Litvínově. V nejvyšší soutěži nastupoval už jako šestnáctiletý.

Na mistrovství Evropy juniorů v německém Bad Tölzu v roce 1984 vybojoval s týmem stříbrnou medaili. Na společnou večeři už ale nedorazil. Sbalil si věci a emigroval. Jeho rodiče kvůli tomu přišli o práci a zaklekli na ně příslušníci státní bezpečnosti.

V Mnichově se Svoboda setkal s několika agenty NHL a nakonec byl draftován týmem Montreal Canadiens. A právě v jeho dresu získal v pouhých 20 letech Stanleyův pohár.

Ve finále Stanley Cupu byl pak ještě dvakrát. V roce 1989 s Montrealem a o osm let později s Philadelphií. Tentokrát se ale radovali soupeři.

Za 17 sezón v NHL hrál Svoboda ještě za Buffalo a Tampu Bay. V zámoří odehrál 1028 zápasů. Vstřelil 58 branek a celkově si připsal 399 bodů. Kariéru ukončil v roce 2001.

Jelikož působil dlouho v NHL, doma ho až do olympiády v Naganu skoro nikdo neznal. Za reprezentaci nastoupil jen do šesti utkání.

Když pověsil hokejku na hřebík, stal se hráčským agentem. Zastupoval třeba i Jaromíra Jágra. Společně s podnikatelem Zdeňkem Bakalou se stal v roce 2020 spolumajitelem švýcarského klubu HC Lausanne. Po dvou letech tady ale kvůli špatným výsledkům skončil. Trvale žije v USA.

autor: Milan Knotek
Spustit audio