Petr Johana – reprezentační fotbalový obránce a vyhlášený hlavičkář z Mostu

Od fotbalového komentátora Jaromíra Bosáka jsme jednou v televizi slyšeli vtípek: „Johana s dlouhejma nohama.“ Jenže 191 centimetrů vysoký obránce Petr Johana byl především vyhlášený hlavičkář.

Narodil se v roce 1976 v Mostě. Vyrostl v Meziboří, kde také s fotbalem začínal. Nejdřív ho posílali dopředu. Jako žák někdy vstřelil tři nebo čtyři góly za zápas.

Cesta na ligové trávníky byla ale dlouhá. Vedla před Litvínov, Ústí, Karlovy Vary a Most až do Slovanu Liberec. Zde získal Petr Johana v roce 2002 první ligový titul. Další se mu podařilo vybojovat v pražské Spartě, kam přestoupil o rok později. V obou tehdy nejlepších českých týmech si také zahrál evropské poháry.

V reprezentaci nastoupil do 13 utkání. V letech 2001 až 2003 si připsal celkem 911 minut, tedy v průměru 70 minut na zápas. To je důkazem, že v týmu nabitém hvězdami, jakými byli například Pavel Nedvěd, Vladimír Šmicer či Karel Poborský, měl jako obránce pevné místo.

Ze Sparty přestoupil Petr Johana do tureckého Manisasporu. Potom se vrátil do Mostu, později pak zakotvil v rakouském týmu SC Wiener Neustadt. Konec ligové kariéry strávil v dresu Mladé Boleslavi.

V současné době působí jako šéftrenér mostecké mládeže.

autor: Milan Knotek
Spustit audio