Pěti těžko zaměstnatelným lidem z Teplicka zajistila práci za pět milionů z EU sociální firma. Dotace brzy skončí

8. srpen 2013

Ústecký kraj vede v nezaměstnanosti, bez práce je podle dnešních čísel úřadu práce skoro 62 tisíc lidí. Práci těžko dostávají lidé bez praxe, vzdělání nebo starší lidé. Právě takovým se už druhým rokem snaží pomoci „3B sociální firma“. Založilo ji sdružení Květina, které působí v romské komunitě v Duchcově na Teplicku.

„Tady jsme to čistili. Bodláčí a všechno jsme vyčistili, zryli. Teď to musíme vykopat, dát tam túje a zalít,“ popsal 57letý Štefan Boho práci na jedné budoucí zahradě v Teplicích.

Vyučený kameník naposledy pracoval 20 let na šachtě a pak nemohl tři roky sehnat novou práci. „Koukali na věk,“ říká. „Já dělám všechno, ať už děláme tohle, zedničinu nebo něco jiného. Mám nějaký příjem a nemusím se nikoho doprošovat a chodit se někam hlásit.“

Zaměstnanci mají zpočátku minimální mzdu, ta se jim po zapracování může zvýšit podle toho, kolik práce odvedou.

Šanci dostala také dnes 22letá Lucie Chocholová – před časem skončila na úřadu práce s čerstvým výučním listem v oboru studená kuchyně.

„Mě nevzali na místo, v čem jsem se vyučila, protože jsem neměla žádnou praxi,“ vysvětluje Lucie, která teď chodí s lopatou, krumpáčem a sází keře. „To není pořád. Děláme zahrádky, úklidové práce, maluje se, natírá,“ vysvětluje. Díky této práci získá alespoň nějakou praxi, i když v jiném oboru.

Záměr firmy se nezdařil

Zatímco Štefan Boho hloubí díry pro túje, Lucie Chocholová vybírá ze země kameny

Jak přiznala Barbora Bočková ze sdružení Květina, původní záměr sociální firmy se nezdařil. „Aby získali zkušenosti, proškolili se a následně mohli získat zaměstnání na běžném trhu práce. Musím říct, že vzhledem k vysoké nezaměstnanosti v regionu se nám toto zatím příliš nedaří naplňovat a zaměstnanci spíše zůstávají ve firmě,“ připouští.

Právě kvůli tomu bude mít praxi a nové zkušenosti jenom pět lidí. A ti na konci roku o práci zřejmě přijdou. Sociální firmě totiž dojde dvouletá, skoro pětimilionová evropská dotace a zřejmě skončí. O zakázky sice nouzi nemá, ale nad vodou ji drží právě dotace.

Štefana Boha odmítali zaměstnavatelé kvůli vysokému věku, už teď se tedy připravuje na podobnou zkušenost. „Určitě, ale budu se snažit zase něco najít. To se nedá nic dělat, život jde dál,“ neztrácí optimismus.

autor: hau
Spustit audio