Pět dní, deset inscenací a ještě něco navíc. Začíná Pernštejnlove

29. červenec 2019
Festival Pernštejnlove zve diváky do kulis pardubického zámku

Areál pardubického zámku ožije divadelním festivalem Pernštejnlove. Soubory z celé republiky přivezou inscenace, které se dotýkají lásky a vztahů.

Už tradiční akce tak potěší milovníky divadla, romantiky a komedií. „Já doufám, že nám vznikla tradice. Jsme rádi, že jsme ten festival rozjeli a jak je vidět na zájmu diváků, tak ta tradice vzniká a ohlasy jsou velmi dobré, takže určitě budeme pokračovat,“ říká za pořadatele Tomáš Klement.

Něco nového

Letošní ročník bude o den delší, od úterý do soboty nabídne deset divadelních her: „Letos máme novou krásnou tribunu pro diváku, aby všichni dobře viděli a slyšeli. Máme bohatší doprovodný program. Každý den si něco diváci užijí.“

V programu festivalu jsou především komedie. „Ono je to na léto prostě lepší. Snažíme se tam mít jednu, dvě hry náročnějšího rázu, ale komedie k létu zkrátka patří,“ říká Tomáš Klement, který přiblížil i menší trable s veselým propagačním klipem k festivalu: „Honza Musil z VČD vymyslel krásné video, které lákalo na náš festival. První část byla lehce mystifikační, byla to taková erotika, ale později se ukázalo, že herci chystají scénu, chystají jeviště, kulisy a rekvizity na divadelní představení. Facebooku to připadalo moc lechtivé, takže nám to zatrhli.“ Na video se můžete podívat na stránkách www.pernstejnlove.cz.

Něco lákavého

„Největším lákadlem je komedie Mužem i s mužem, je to komedie ve stylu Sexu ve městě, divácký trhák. Ale ta už je vyprodaná. Je možné, že nějaké vstupenky uvolníme ještě na poslední chvíli na místě,“ slibuje Tomáš Klement a přidává další tip: „Modelka XXL je o ženě, která se rozhodne zúčastnit se Miss XXL. A hra je o tom, jak ona natáčí ten video medailonek, děsně vtipná hra.“

Největším lákadlem je komedie Mužem i s mužem

„Určitě bych zmínil hru Divadla poPUD Archiv jazyků. Ta je o tom, že dva lidi, kteří mluví stejným jazykem, si nemusí vůbec rozumět. Krásná, něžná komedie. A ještě bych vypíchnul asi komedii Divadla Starbag Kdy to bylo naposledy. Je to o ženě, které dojde trpělivost a rozhodne se svého muže otrávit a oznámit mu to, že ho otrávila.“

Na festivalu Pernštejnlove uvidíte jak profesionální, tak amatérské soubory: „Ale všechny amatérské hry, které na festivalu uvádíme, jsou velmi úspěšné. Posbíraly spoustu cen na různých přehlídkách,“ doplňuje Tomáš Klement.

Něco navíc

Bohatý je také doprovodný program: „Tam je lákadel celá řada. Ve středu třeba koncert britského písničkáře Alsdaira Bouche. Alsdair žije v Čechách má za sebou více než 1000 koncertů. Je to takový trubadúr, sympaťák s kytarou a kloboukem. A také tam máme sobotní dopolední program pro rodiny s dětmi, kde zábavu vymyslí pardubický soubor Týbrďo divadlo,“ uzavírá Tomáš Klement.

Britský písničkář Alasdair Bouch
Spustit audio

Související