Peníze zablokované ve Sberbank musí Nový Jičín a Fulnek stále řešit úvěrem

5. červen 2023 11:54

Peníze ze zkrachovalé banky Sberbank uvidí města pravděpodobně až ke konci roku. Mezi nimi i Nový Jičín nebo Fulnek. Radnice ale s desítkami milionů korun už počítaly a teď jim chybí, řeší to často úvěrem. A pro Fulnek je nezbytné tento úvěr i čerpat - letos má totiž velké výdaje.

Investice ohrožené nejsou, i tak ale v rozpočtu 100 milionů chybí. To je situace Nového Jičína po více než roce od krachu banky Sberbank. „V rámci přípravy rozpočtu na letošní rok jsme počítali s částkou 90 milionů korun, že bude disponibilní. Je to vlastně zapojení vlastních zdrojů města do rozpočtu,“ vysvětluje místostarosta Václav Dobrozemský (ODS). „Nicméně víme, že rozpočet – ať už z hlediska příjmů nebo výdajů – nikdy není v rámci reality naplněn do sta procent,“ dodává.

Čtěte také

Přesto v polovině června budou zastupitelé schvalovat prodloužení čerpání úvěru. „Vlastně za účelem zajištění tohoto nesouladu volných finančních prostředků byl v loňském roce schválen kontokorentní úvěr do výše 50 milionů korun. Ta možnost čerpání končí v letošním červnu,“ vysvětluje místostarosta.

Na schvalování tohoto bodu už se chystají i opoziční zastupitelé, mezi nimi například i Jiří Klein z ČSSD. „Náš klubu nemá problém tento bod podpořit. Samozřejmě pokud by nebyly peníze ve Sberbank, tak by se ty prostředky, které jsou tam vlastně kontokorentem kryty, mohly použít tady ty volné peníze, které jsou ve Sberbance,“ říká Klein.

Peníze ve Sberbank uvízly i Fulneku, celkově zhruba 25 milionů korun. A zatímco Nový Jičín úvěr zatím čerpat nemusel, pro Fulnek je to nezbytnost. „Běžný provoz není ohrožen, ale investice musíme krýt z úvěru. Nebude to malá částka za rok, jak se to sečte, protože čím více čerpáte, to procento úroku se postupně navyšuje,“ vysvětluje starostka Radka Krištofová (ČSSD).

Zároveň starostka dodává, že právě letos má Fulnek v plánu větší investiční akce, jako je například stavba nové mateřské školy. Peníze ze Sberbank už proto netrpělivě vyhlíží.

Spustit audio