Pečený čaj
Posbírali jste poslední švestky? Máte koš padaných jablek a na štrůdl už se doma nikdo nechce ani podívat? Hrušky rychle měknou? Zapečte si vzpomínku na zimu…
Suroviny:
2 kg švestek nebo jablek nebo jiného ovoce, dobrá je i směs
600 g cukru – podle kyselosti ovoce
1 citron nebo na špičku nože kyseliny citronové
6-8 hřebíčků
skořice
2-3 badyánové hvězdičky
(množství a druh koření podle vlastní chuti)
Postup:
1. Ovoce omyjeme, odpeckujeme nebo vykrájíme a rozkrájíme na menší kousky. Vložíme do pekáče, posypeme cukrem, přidáme koření a citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou, promícháme a dáme do předehřáté trouby.
2. Pečeme asi 40 minut, občas promícháme a pokud má ovoce málo šťávy, můžeme maličko přilít vody.
3. Připravujeme-li pečený čaj pro dospělé, můžeme hned po dopečení vmíchat deci rumu.
4. Plníme do čistých předehřátých skleniček, zašroubujeme víčko, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
5. Čaj pak připravíme ze 3-4 lžiček zalitím horkou vodou. Můžeme tím přisladit i běžný ovocný čaj. Může se pít jak teplý, tak studený.
Dobrou chuť vám přeje Jana Morávková a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.