Patrik Gedeon – defenzivní záložník s vlastnostmi lídra, rodák z Chomutova

31. říjen 2023 10:30

V Chomutově se v roce 1975 narodil skvělý fotbalista, defenzivní záložník s vlastnostmi lídra – Patrik Gedeon.

Tento chomutovský odchovanec dělal první profesionální krůčky v Blšanech, kam přišel v roce 1995. Po šesti letech přestoupil za 12 miliónů korun do pražské Slavie, kde působil pět sezón a hrál evropské poháry.

Po zahraničních angažmá ve Švýcarsku a Polsku se v roce 2007 vrátil domů.

S mosteckým týmem z nejvyšší soutěže sestoupil, ale Dukle Praha ji jako kapitán naopak pomohl získat zpátky. Na našich trávnících odehrál 237 zápasů.

Sám o sobě říká, že mu kariéru poškodila zranění i vlastní špatná rozhodnutí, třeba když se rozhodl odejít ze Slavie do druholigového švýcarského Vaduzu.

Měl asi také dost smůly – dvakrát o něj třeba stála ruská Kazaň, kluby se však nedohodly. Koketovaly s ním také na zkoušku v Tottenhamu a Besiktasi, ale ze všeho nakonec sešlo.

Za reprezentaci odehrál v letech 2002 a 2003 tři přátelská utkání. Zápasy s Tureckem a Francií byly vítězné, duel se Švédy remízový.

Byl také u několika dalších reprezentačních nominací. Podle vlastních, zřejmě přehnaně skromných slov, prý v národním týmu neměl co dělat, protože naše tehdejší hvězdy byly herně na úplně jiné úrovni než on.

Profesionální kariéru ukončil Patrik Gedeon v roce 2016. Ještě v 48 letech proháněl o generaci mladší hráče na divizních trávnících.

autor: Milan Knotek
Spustit audio