Pardubický kraj poskytne prvních pět milionů na obnovu Zámečku

26. září 2019

Pardubický kraj poskytne Československé obci legionářské pět milionů korun na obnovu historické Larischovy vily v Pardubicích zvané Zámeček.

V budově nacisté za války věznili a vyslýchali české vlastence, obec na její opravu nemá peníze. Hejtmanství se memorandem zavázalo pomoci celkem 15 miliony korun, první část ve středu schválila krajská rada, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

V minulosti hejtmanství podpořilo opravu střechy a stropů věže nebo ošetření trámů napadených dřevomorkou. Kompletní rekonstrukce by podle odhadů mohla vyjít až na 70 milionů korun, 40 miliony korun by mělo přispět ministerstvo kultury. „O postupu záchranných prací jsme debatovali s dnes již bývalým ministrem kultury, a proto budu chtít ujištění také od nového ministra,“ řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Larischova vila v Pardubicích

Celkově 15 milionů korun přislíbily na rekonstrukci Larischovy vily také Pardubice. Prvních pět milionů korun schválili zastupitelé letos na jaře. V roce 2017 Pardubice podpořily legionářskou obec půlmilionem korun na opravu střechy a stropů, loni věnovaly 700.000 korun na statické zpevnění nosných částí věže a pokračující restaurátorské práce. Záchraně by mělo pomoci také prohlášení za národní kulturní památku.

Novorenesanční vilu, které se v Pardubicích říká Zámeček, si nechal v roce 1855 na okraji města postavit jako své reprezentační sídlo baron Jiří Larisch-Mönich. V době německé okupace ji vlastnil policejní pluk z Kolína. Ve sklepeních budovy v období heydrichiády v roce 1942 nacisté vyslýchali spolupracovníky výsadkářů ze skupiny Silver A i obyvatele Ležáků, které následně zastřelili na nedaleké střelnici.

Čtěte také

Po válce ve vile působila škola důstojnického dorostu a od roku 1956 zde měla kanceláře a sklady pardubická Tesla. V roce 2000 koupila celý průmyslový areál i s vilou firma Foxconn, která po léta nevyužívaný zámeček bezplatně převedla v roce 2015 na Československou obec legionářskou. Legionáři plánují v budově vytvořit muzeum heydrichiády a domácího a zahraničního odboje. V prostorách takzvaného Zámečku bude k dispozici výstavní síň a další výstavní místnosti. Pro přednášky a kulturní vystoupení bude připraven přednáškový sál až pro 100 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související