Ovocný salát
Příjemná kombinace exotického a přitom dostupného ovoce s domácími jablky.
1 banán
asi třetina ananasu (můžeme použít i kompot)
1 pomeranč
1 jablko
lžička cukru moučky
200 g majonézy
citronová šťáva
1 lžička hořčice
půl lžičky cukru moučky
trochu pepře – raději bílého
sůl
lžíce ušlehané smetany
mandlové lupínky
Postup:
1. Do majonézy vmícháme citronovou šťávu, hořčici, trošku cukru moučky, sůl, pepř a ušlehanou smetanu.
2. Jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky a hned zakápneme citronovou šťávou, aby nezhnědlo.
3. Nakrájíme banán, pomeranč a ananas, přidáme k jablku, mírně osladíme, promícháme a nakonec vmícháme ochucenou majonézu.
4. Necháme chvíli proležet a jednotlivé porce pak sypeme opraženými mandlovými lupínky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.