Ovoce na grilu. Ugrilujte si žlutý meloun, ananas nebo banán
Že se ovoce na gril nehodí? Tohle tvrzení vám vyvrátíme v dopoledním Apetýtu. A začneme žlutým melounem.
Nejdříve si připravíme marinádu z medu a šťávy z limetky, osolíme a opepříme, plátky melounu bez slupky v marinádě vykoupeme a můžeme grilovat.
Asi nejznámější dobrůtkou na gril z ovocné říše je ananas, báječné ovoce pro letní osvěžení, protože obsahuje z 80 % jen vodu. Před grilováním je dobré plátky ananasu obalit v třtinovém cukru nebo pokapat medem a potom jednoduše ugrilovat z obou stran dozlatova. Labužníci si k horké dobrotě mohou přidat kopeček zmrzliny se šlehačkou, tady sice už nejde o dietní mlsání, ale lahůdka je to božská.
Zkusit můžete i grilované „banánové potěšení“. Jak na to? Zralý banán neloupejte, jen ho podélně rozřízněte tak, aby spodní strana slupky zůstala neporušená, vtlačíme do něj kostky z čokoládové tabulky a tyhle banánové lodičky dáme grilovat. Na grilu se dělá jako poslední, až není teplota příliš vysoká. Před servírováním můžeme banán ještě posypat oříšky a jíme lžičkou přímo ze slupky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.