Otec a dcera, výtvarnice Ivana Záleská a sochař Ivan Záleský, vůbec poprvé vystavují společně

10. duben 2022

Malby a sochy, obrazy a plastiky. Otec a dcera, sochař a malířka. I tak by se dalo ve stručnosti charakterizovat setkání dvou uměleckých osobností v jihočeských Prachaticích. Výtvarnice Ivana Záleská a akademický sochař Ivan Záleský vůbec poprvé společně vystavují svá díla, a to v prachatické galerii Dolní brána.

Ivan Záleský přiznává, že se ke společné výstavě nechal trochu přemlouvat. „Já jsem se trochu zdráhal, říkal jsem si, že bych to měl udělat spíš sám, ale podlehl jsem. A jsem rád, Ivana je moc šikovná holka, pracovitá,“ říká.

Jeho plastiky a sochy se s obrazy dcery dobře prolínají, jakoby spolu komunikují. „Jak mezi tím teď už několik dní chodím, tak mi to tak opravdu připadá. Občas si u nějakého dceřina díla říkám, že to vypadá, jako bych to dělal já, a obráceně. Prolnutí tady je,“ potvrzuje Ivan Záleský.

Rozhovor s Ivanou Záleskou a Ivanem Záleským o jejich tvorbě a společné výstavě v Prachaticích si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna. Zazní i pozvánka na výstavu děl Lawrence Carrolla v českobudějovickém Domě umění.

Spustit audio

Související