Osudy dobrého vojáka Švejka

8. říjen 2013

Začátkem října roku 1956 měla v Československém rozhlase premiéru četba z jednoho z nejslavnějších děl české literatury 20. století – z Haškova románu Osudy dobrého vojáka Švejka.

Skvělým interpretem tohoto nesmrtelného díla se tehdy stal Jan Pivec. Nebylo to první zpracování Švejkových příhod, které bylo v Československém rozhlase natočeno, ale dřívější nahrávky zachycovaly jen úryvky z díla. Text pro četbu z roku 1957 upravil tehdejší redaktor literární redakce Zdeněk Jirotka, režie se ujal Jiří Roll. Poslechneme si ukázku z první části četby, v níž nás Jan Pivec svým neodolatelným způsobem seznámí s tím, jak se Josef Švejk chystal na vojnu.

Příhody dobrého vojáka Švejka za časů první světové války vždycky u publika skvěle rezonovaly v dobách, které se vyznačovaly absurditami společenského dění, nesvobodou a tupostí úředníků. Bez velkého přehánění lze říci, že v Čechách rezonovaly prakticky vždy. Druhá polovina 50. let a začátek let 60., tedy doba, kdy začal povolovat tvrdý tlak stalinismu, se začaly uvolňovat i možnosti výběru rozhlasového repertoáru a Švejk se stal vděčným a často zpracovávaným dílem. Po Pivcovi přečetl vybrané kapitoly z Haškovy knihy svým nenapodobitelným způsobem Jan Werich.

Šlo o nahrávku, která byla vydána na gramofonových deskách. Tato verze byla pojata jako dramatizovaná četba. V ukázce, v níž se opět vracíme k epizodě Švejkových příprav na vojenskou službu, uslyšíme kromě Jana Wericha ještě Jiřinu Šejbalovou v úloze paní Müllerové. Rozhlas uvedl tuto nahrávku v roce 1961.

A do třetice si poslechneme jinou epizodu popisující však rovněž Švejkův odchod do války. Využijeme k tomu nahrávku četby, která pochází z roku1977 aúčinkuje v ní Josef Somr. Režii měl Jan Lorman. Jak je známo, není to nahrávka poslední. Nejnovější rozhlasovou verzi příhod dobrého vojáka Švejka v rozhlase realizoval, pod vedením režisérky Markéty Jahodové, Oldřich Kaiser.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.