Oslavy samostatného státu v Ústeckém kraji: výstavy, ohňostroj i sázení lip

21. říjen 2018 14:15

Sté výročí vzniku samostatného státu připomenou v Ústeckém kraji výstavy, shromáždění, ohňostroje, divadelní představení i tradiční sázení lip.

Anketu mezi nejvýznamnějšími městy regionu si udělala Česká tiskový kancelář.

Už od 3. září putuje po městech v kraji výstava Republika československá 1918-1939. Představí veřejnosti dosud nepříliš známé okolnosti a fakta, jak vznikala a jak se vyvíjela Československá republika, její vzestupy, pády a milníky. Výstava potrvá do 28. listopadu a uvidí ji lidé ve 24 městech. V Ústí nad Labem se na ni veřejnost může přijít podívat na Mírové náměstí od 29. října do 26. listopadu. Expozice vznikla ve spolupráci Masarykova ústavu a Akademie věd ČR.

Regionální muzeum Teplice

V Teplicích je od 19. října do 15. února otevřená výstava Teplice za první republiky. Návštěvníky seznámí s každodenním životem obyvatel města mezi lety 1918-1938. K vidění jsou dvojrozměrné a trojrozměrné předměty, doplněné o krátký dobový film a časové osy.

V Litoměřicích bude hlavním oslavám 100. výročí od založení Československa patřit poslední říjnový víkend. Areál Zahrady Čech se vrátí zpět v čase, lidé budou mít příležitost řadu historických událostí prožít znovu nebo si je alespoň připomenout a představit si, jak se v dobách minulých žilo. Venkovní i vnitřní prostory zaplní expozice s interaktivními prvky.

V Litvínově se 28. října uskuteční za účasti místních osobností a rodáků na Masarykové náměstí Bohoslužba vděčnosti za existenci 100 let samostatného státu, pořádá ji Církev bratrská Litvínov.

V Děčíně pořádají již dnes na Masarykově náměstí dobovou slavnost  nazvanou Zažijte to znovu. K vidění na ní budou věci z doby první republiky, například dobové kostýmy, ukázky místní obecné školy, dobové vozy značky Škoda, historické mince a bankovky

V Mostě se u příležitosti výročí uskuteční 28. října pietní akt u sochy Tomáše G. Masaryka v dolní části 1. náměstí. Součástí bude kladení věnců k soše TGM, křest nové primátorské standarty a vysazení pamětní lípy. Akce se zúčastní například příslušníci místního Svazu bojovníků za svobodu, skautů, sokolů, Sboru dobrovolných hasičů nebo Spolku severočeských havířů.

O den dřív se v Oblastním muzeu v Mostě koná divadelní představení Probuzení lva, které je součástí výstavního projektu s názvem 1918 Chomutov - Most - Louny. Tři města, tři osudy. Projekt propojuje tři oblastní muzea, která se rozhodla připomenout výročí svými výstavami.

Slavit budou i v Chomutově. V sobotu 27 října projde parčíkem TGM lampionový průvod se závěrečným ohňostrojem. V neděli se mohou návštěvníci muzea během těšit na komentované prohlídky.

V Ústeckém kraji se také uskuteční více než čtyřicítka akcí, kdy se při Dni stromů 20. října a také na den výročí 28. října zapojí školky, spolky i jednotlivci do sázení lip a dalších stromů. Jde o vyvrcholení celoroční kampaně, která kromě mapování a ošetřování historických stromů navazuje na tradici stromkových slavností založených za první republiky

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související