Oprava litoměřického muzea potrvá dva roky. Část sbírek si ale lidé budou moci prohlédnout na internetu

25. březen 2021 14:20

V Litoměřicích vyklízejí prostory oblastního muzea. Unikátní renesanční budovu, která dřív sloužila jako radnice, čeká velká rekonstrukce. Práce potrvají dva roky a souběžně s nimi vznikne i nová stálá expozice. Některé sbírkové předměty budou ale už za nedlouho k vidění alespoň v digitální podobě.

„Občas je to i o hrubém násilí. Nikde není šroub, není jak to dát dolů – jedině to odloupnut od zdi,“ popisuje u jednoho z posledních panelů minimálně 40 let staré expozice Josef Štětina.

Souběžně s vyklízením budovy muzea začala také 3D digitalizace některých předmětů.

Oprava litoměřického muzea potrvá dva roky. Část sbírek si ale lidé budou moci prohlédnout na internetu

„Tahle kazatelna s poprsnicí, socha Rolanda, která už je digitalizovaná z minulého týdne, a pak budeme vytvářet model místnosti, která je vedle – nasnímám velké množství skenů, které pak budu spojovat dohromady do prostorového modelu,“ popisuje u kazatelny a části oltáře Monika Stará z ústecké univerzity.

Výsledky digitalizace některých památek pak uvidí i laická veřejnost. Ředitel muzea Tomáš Wiesner se ale neobává, že by lidé pak do muzea nepřišli. „Ono je opravdu něco jiného vidět skutečný gotický artefakt, a něco jiného mít nějakou 3D kopii,“ vysvětluje.

Muzeum připravuje novou stálou expozici

Oprava budovy muzea a přípravy nové stále expozice využívají čas, kdy je muzeum kvůli pandemii stejně uzavřené. Společně s tím, kdy se musí muzeum postarat o zhruba 75 000 předmětů ve sbírkách.

V minulosti se litoměřické muzeum potýkalo s kauzou rozkradených sbírek. Bývalou ředitelku za to soud nepravomocně potrestal podmíněným trestem a náhradou škody.

Podle současného ředitele je oprava muzea a příprava nové stálé expozice novou etapou instituce. „Myslím si, že to můžeme považovat za jakousi pomyslnou tečku,“ doplnil Tomáš Wiesner.

Celková oprava budovy muzea vyjde na téměř 60 milionů korun a většinu pokryje dotace. Nová stálá expozice pak bude stát podle odhadu ředitele zhruba 20 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související