Oprava cyklostezek po povodni bude v Ústeckém kraji stát několik milionů

8. srpen 2013

Tři miliony korun bude stát obnovení cyklostezek po povodních v Ústeckém kraji. Zbytek peněz půjde z kapes pojišťoven. Pro cyklisty jsou sjízdné všechny trasy, kvůli opravám ale musejí často vyjíždět i na silnice. Bruslaři mohou využít vždy jen několikakilometrové úseky s vhodným povrchem.

Z Děčína do Žlebu se dá pohodlně dojet po všech cyklostezkách a cyklotrasách, na které jsou tu lidé zvyklí. Poblíž Nebočad na Děčínsku ale jízda na bruslích končí. Povodeň tu zničila úsek, který ještě nebyl ani dostavěný. Lidé tak musí na cestě z Děčína do Ústí několikrát vyjet z bezpečné cyklostezky na frekventovanou silnici:

„Třikrát, čtyřikrát. Minimálně. Jedeme kus po cyklostezce, pak kus po silnici, protože tam jsou ty nedodělané kusy,“ počítají cyklisté Zdeněk a Petr, kteří zatím ujeli 17 kilometrů z Děčína. Chystají se do 90 kilometrů vzdálených Loun.

Martinovi, který vyrazil na krátký výlet s dětmi, chybí u cyklostezek zázemí. Jinak si jejich kvalitu pochvaluje:

„Jsou v pohodě, jsou čistý. Akorát chybí hospůdky a zastávky na občerstvení. Ale je to pohodlnější. Hlavně když táhnu na tyči dítě, tak nemůžu jet nějaký extrém, lesní cesty a tak.“

Labské cyklostezky výrazně poškodily povodně. Na konci srpna měl být hotový další úsek mezi Přerovem u Těchlovic a Děčínem:

„Tam ty škody byly větší, ale tyhle úseky má zatím ve své kompetenci stavební firma, která to řeší ze svojí pojistky. Došlo tam ale k prodloužení termínu předání. Měli jsme končit teď koncem měsíce, ale reálný termín se posunul na konec roku. Na příští sezonu by to už mělo být v pořádku,“ vysvětluje Pavel Hajšman z ústeckého krajského úřadu.

Komplikace pro stavbaře

Stavba se tak kraji nijak neprodraží, pro samotné stavbaře jsou opravy ale velkou komplikací: „Veškeré úpravy, co se tam dělaly - dělaly se svahy, dosypávala se ornice - to všechno je pryč. To vzala voda,“ popisuje komplikace Zdeněk Patera, který na cyklostezce u Nebočad pracuje. V těchto místech je situace nejnáročnější:

„Tady třeba na té lávce, tam natekla voda a už je to tak mokré, že nevycházejí hutní zkoušky. Tak se muselo vymyslet něco jiného, aby to fungovalo, abychom to nemuseli za rok za dva opravovat znova. Z týdne na týden to prostě nejde,“ říká Patera.

V tomto místě se vedle cyklostezky propadla po povodních i část silnice a doprava už je tu několik měsíců řízená semafory.

To cyklostezky, které paří městu Děčín, jsou už vyčištěné a s opravami se pomalu začíná: „S bezpečností samozřejmě potíže nejsou, to bychom je uzavřeli. Opravit budou potřeba hlavně obrubníky, kraje cyklostezek a zábradlí,“ popisuje Markéta Lakomá z děčínského magistrátu.

I tady by měla opravy za milion korun zaplatit pojišťovna. Všechny práce by měly být hotové do konce roku.

autor: Iva Zítková
Spustit audio