Ondřej Kaše – hokejový útočník, jeden z letošních mistrů světa, rodák z Kadaně

11. červen 2024

Elitní hokejový útočník severočeského Litvínova Ondřej Kaše se podíval do národního týmu dospělých až v 28 letech.

Dlouhé čekání na nominaci se ale vyplatilo. V úvodním zápase na letošním mistrovství světa s Finskem proměnil pověstnou levou kličkou rozhodující nájezd a v semifinále se Švédy poslal Čechy poprvé do vedení. Skóroval také proti Rakousku a Velké Británii. Na krku se mu teď houpe zlatá medaile.

K hokeji ho přivedl táta, který hrával za Kadaň a později také německou nižší soutěž. S o rok mladším bratrem Davidem trénoval Ondřej na ledě i doma v paneláku v dětském pokoji, kde na sebe jezdili nájezdy. A také za barákem s hokejkou a tenisovým míčkem. Bylo to dětství bez počítačů.

Žákovská léta strávil Ondřej Kaše na kadaňském ledě. Jako dorostenec přešel do Chomutova.

Hrál ligu za místní Piráty, v roce 2014 pak byl v 7. kole draftován do NHL týmem Anaheim Ducks. Po několika sezónách byl vyměněn do Bostonu. Nastupoval i za Toronto a Carolinu. V NHL odehrál 289 zápasů a vstřelil 59 gólů.

V minulé sezóně oblékal Ondřej Kaše dres Litvínova. Z NHL, kde ho dlouho limitoval otřes mozku, se totiž vrátil domů. Fanoušci a odborníci nevylučují, že se do zámoří po úspěchu na mistrovství světa znovu podívá.

autor: Milan Knotek
Spustit audio