Omrzely vás brambory? Zkuste topinambury, chutnají výborně i syrové
Na současné farmářské trhy se mezi řepu, zelí a brambory prosadil topinambur. Tato hlíza není tak exotická, jak by se mohlo zdát. Pochází sice z Nového světa a její název odkazuje k indiánskému kmenu Topinambů, ale zdomácněla u nás a v 19. století byla důležitou potravinou, než ji vytlačila brambora.
Naši předci topinamburu říkali také jeruzalémský artyčok nebo židovská brambora. První zmínky o jeho pěstování v Evropě pochází z roku 1607 z Francie. Topinambur je statná rostlina příbuzná slunečnici, která kvete žlutými květy na konci léta a na podzim.
Na rozdíl od brambor se hlízy topinamburu nehodí k dlouhodobému uskladnění. Začaly by totiž měknout a hnít. Také proto je většinou nenajdeme v supermarketech, kde se prodávají potraviny s dlouhou dobou trvanlivosti, ale spíše v menších obchůdcích se zeleninou od místních dodavatelů nebo na trzích.
Topinambur se pěstuje v bio kvalitě, protože je nenáročný a odolný. Netrpí plísněmi a nenapadají jej ani škůdci. Hlíza se hodí samotná syrová v kombinaci třeba s polníčkem jako zimní salát, dá se zapracovat do polévky. Stejně dobrý dojem dělá jako zeleninová příloha, jako základ pro krémovou kaši, hlavní roli může hrát i v nákypu.
Čtěte také
Je to dietní potravina, která nedodává mnoho kalorií, ale příjemně zasytí. Obsahuje velké množství zdravé vlákniny a minerálních látek, například železa, manganu, draslíku, vápníku, sodíku i zinku.
Vzhledem k nepravidelnému tvaru hlíz je nutné věnovat dostatečnou pozornost odstranění veškeré zeminy před kuchyňskou úpravou. Hlízy očistíme menším kartáčkem, poté je ve vodě dvakrát až třikrát propláchneme, loupat už je nemusíme. Po oloupání snadno zhnědnou. Předejdeme tomu namočením do okyselené vody.
Z topinamburů můžeme jednoduše připravit léčebnou šťávu. Zkuste přidat do odšťavovače i jinou zeleninu nebo ovoce: mrkev, petržel, celer, řepu, ředkvičky, jablka, jahody, rybíz a podobně.
Syrové topinambury používáme do různých salátů. Tepelně upravujeme stejně jako brambory, vaříme však maximálně 15 až 20 minut, protože obsahují více vody a mohou být po uvaření měkčí.
Topinamburový salát s čerstvou zeleninou
Připravíme si dvě hrsti topinamburů, dvě papriky, rajče, menší okurku, dva listy čínského zelí, sůl a bylinky.
Očištěné a případně oloupané topinambury nakrájíme na nudličky. Pokapeme octem, olejem, přidáme ostatní zeleninu nakrájenou na nudličky či plátky, dochutíme.
Francouzský salát
Nakrouháme 500 gramů topinamburů, 300 gramů mrkve, 100 gramů sterilovaného hrášku, 150 gramů okurek a 150 gramů jablek. Ochutíme solí a hořčicí.
Krémová polévka z topinamburu
- 500 gramů topinamburů
- 1 menší cibule
- 1 lžíce oleje
- 100 gramů kokosového mléka
- vývar
- 2 až 3 stroužky česneku
- sůl
- bylinky
Topinambury nahrubo pokrájíme. Cibuli nakrájíme na kostičky.
V hrnci zahřejeme olej a opečeme na něm cibuli dozlatova. Přihodíme topinambury a krátce osmahneme. Zalijeme vodou tak, aby topinambury byly ponořené. Přidáme vývar (nebo i kostku vývaru) a uvaříme doměkka.
Změklé topinambury rozmixujeme do kašovité konzistence, zjemníme kokosovým mlékem, nebo smetanou. Dochutíme prolisovaným česnekem a solí, ozdobíme bylinkami.
Topinambury zapečené s houbami
- topinambury
- houby
- vývar
- máslo, nebo olivový olej
- citron
- sůl
- bylinky
Nedovařené topinambury necháme okapat, pak krátce osmahneme na másle, nebo oleji. Po vychladnutí je rozložíme po obvodu zapékací mísy a střed vyplníme směsí různých podušených hub.
Ve vývaru z topinamburů svaříme jemně nakrájenou bylinkovou nať, například libeček. Vývarem přelijeme obsah mísy a mírně propečeme.
Pochoutka z topinamburů a rajčat
- 500 gramů rajčat
- 500 gramů na kostičky nakrájených topinamburů
- olivový olej
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky jemně posekaného česneku
- 1 lžička sekané bazalky
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce nakrájené petrželkové natě na posypání
Rajčata vložíme na chvíli do horké vody a po vyjmutí necháme ochladnout.
Mezitím v kastrolu zahřejeme lžíci oleje, přidáme cibuli, česnek, bazalku a všechno opečeme. Pak přidáme topinambury, promícháme a dusíme na mírném ohni.
Rajčata oloupeme, trochu rozmělníme vidličkou, přidáme k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí.
Ještě asi 10 minut podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném ohni. Upravíme do hlubokých talířů a posypeme sekanou petrželkou.
Související
-
Pusťte si do kuchyně hadí mord. Černý kořen je lahůdková a velmi zdravá zelenina
Původní léčivá bylina černý kořen je osvěžující změnou jídelníčku. Podobá se křenu, chutná jako pastinák a připravuje se jako chřest. Jde o vynikající lahůdkovou zeleninu.
-
Kapusta dodá tělu energii. Připravte z ní závitky, polévku nebo upečte kapustové chipsy
Kapusta a její různé variety jsou skutečným darem pro naše zdraví. Je velká škoda, že ji nekonzumujeme častěji. Sama o sobě je totiž přirozeným multivitaminem.
-
Kurkuma – indický svatý prášek, který zastavuje šíření rakovinných buněk
Kurkuma je známé koření, tradiční součást kari směsí. V současné době více než 95 procent jeho světové produkce pochází z Indie. Indové denně zkonzumují 25 až 50 miligramů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.