Od září budou moci zdarma ve školách obědvat i středoškoláci

28. červen 2023

Obědy zdarma můžou nově pro své studenty získat i střední školy. Umožňuje to nový dotační program ministerstva školství. Peníze budou školám posílat kraje. Letos Moravskoslezský kraj rozdělil přes 21 milionů korun. Ředitelé škol se teď rozhodují, jestli se do projektu zapojí.

V jídelně stavebního učiliště v Opavě se zrovna podává kuře s rýží a fazolový guláš. Takový oběd i s polévkou a kompotem, vyjde studenty na 40 korun. „Máme zhruba 380 žáků a vaříme asi 350 jídel, takže zájem je hodně velký,“ říká ředitel Miroslav Weisz, který teď má možnost některým studentům zprostředkovat oběd zdarma. Takoví, kteří by to potřebovali, podle něj rozhodně na škole jsou.

Jestli se ale učiliště do projektu obědů zdarma do škol zapojí, ještě neví. Obává se byrokracie. Na ředitelích totiž bude, aby rozhodovali, jestli student má na obědy nárok nebo ne. „Administrativy ve školství je už takové strašné množství, takže, pokud nás to bude příliš zatěžovat, nepůjdeme do toho,“ dodává Weisz s tím, že pokud škola do projektu půjde, studenty ze sociálně slabších rodin vytipují sami třídní učitelé.

Zatím nad obědy zdarma do škol váhá i Wichterlovo gymnázium v Ostravě. Ředitel Jan Netolička by ale případně rodiny oslovil plošně. „Když si vybavím situaci z loňska, tak máme třeba děti, kterým jsme se skládali na vybavení, aby mohly na lyžák. Takže jsou to jednotky, ale jsou,“ říká.

Ředitelé budou o dotace žádat přes kraje. V Moravskoslezském už v červenci. „Podmínky dotačního programu jsou zveřejněny na webových stránkách Moravskoslezského kraje. Žádosti mohou školy podávat od 10. do 21. července. Na rozdíl od minulých let je tento program upraven a rozšířen,“ upřesňuje mluvčí hejtmanství Nikol Birklenová.

Například ředitelé Střední zemědělské školy v Opavě nebo gymnázia Josefa Božka v Českém Těšíně o dotace žádat nebudou. Nemají tam studenty, kteří to potřebují.

Spustit audio