Od neděle platí nové jízdní řády. Některé spoje na severu Čech se ruší, jiné přibudou

13. prosinec 2013

Po celém Česku začnou v neděli platit nové jízdní řády. Bude to znamenat změny jak pro cestující ve vlacích, tak i v autobusech. Například na severu Čech je jednou z novinek to, že České dráhy obnoví večerní rychlíky mezi Libercem a Ústím nad Labem.

Ty teď jezdí pouze několik dní v týdnu, od pondělí pojedou denně. Pro ty, kdo mezi oběma krajskými městy často cestují třeba do zaměstnání nebo do školy, je to výhoda. Přibude také večerních spojů mezi Ústím a Kolínem.

Některé vlaky se ale naopak budou rušit. Například v Libereckém kraji je objem spojů, které kraj u Českých drah objednal, nižší o necelých devět procent. Méně vlaků pojede mezi Libercem a Vescem nebo mezi Turnovem a Rovenskem pod Troskami.

Cestují navíc už od povodní trápí výluka v úseku Liberec - Jablonné v Podještědí. Tam budou dál jezdit autobusy, a to až do května, kdy mají být opravy hotové. Na druhou stranu přibude nový přímý spoj z Nového Boru do Mladé Boleslavi.

Špatnou zprávou pro cestující je zdražení jízdenek. Cena se zvedne zhruba o dvě procenta. Například za základní jízdné na trase Chomutov - Ústí platí cestující 101 korun, od neděle si o dvě koruny připlatí. Zdražení základního jízdného se bude lišit podle kilometrových pásem a dotkne se i některých slevových jízdenek, například pro děti nebo seniory.

Čtěte také

Vedle drah se objeví novinky i v autobusové dopravě. Jeden nový autobus přibude na lince Kadaň - Hradec, kde si lidé přáli ještě jeden školní odpolední autobus. Nová linka pojede také na zadní Telnici, kde bude autobus jezdit až k nové lanovce.

Zároveň se ale ruší některé autobusové linky kolem Lovečkovic na Litoměřicku a Řehlovic na Ústecku. V Libereckém kraji se zlepší autobusové spojení hlavně na Semilsku. V Rovensku pod Troskami upraví linky tak, aby se lidé lépe dostali do zaměstnání v Turnově.

Obyvatelé Chomutova se od neděle musí připravit na velké změny v hromadné dopravě - trolejbusové linky tam budou mít jiná čísla a jiné trasy. Přibude spojů, které jezdí přes chomutovská sídliště, takže lidé by tam neměli čekat na zastávkách příliš dlouho.

autoři: tsch , sib
Spustit audio