Od dubna se v Ústeckém kraji opět rozjedou turistické linky. Jejich provoz bude stát zhruba 30 milionů korun

31. březen 2023 09:08

V sobotu 1. dubna startuje v Ústeckém kraji další sezóna turistických linek. Vedle vlaků a lodí je do nich zahrnutý i přívoz mezi Hřenskem na Děčínsku a saskou Schönou a budou se do nich řadit i turistické autobusy v národním parku České Švýcarsko.

1. dubna začíná s provozem většina turistických vlakových a lodních linek. „Začnou opět jezdit turistické vlakové linky a turistické lodě na Labi,“ vysvětluje Jakub Jeřábek z krajského odboru dopravy. Výrazné změny v odjezdech jednotlivých turistických spojů se přitom podle něj nechystají.

Vedle vlaků budou v provozu i lodní linky na Labi. Lidé se s nimi můžou pro řece projet z Ústí nad Labem do Hřenska nebo proti proudu z krajského města do Litoměřic a Roudnice.

Za turistické spoje dá hejtmanství téměř 30 milionů korun. „Železniční doprava turistická stojí zhruba 20 milionů korun ročně, za lodě pk vydáváme zhruba dalších osm milionů,“ upřesňuje vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

V rámci celoročních plateb za zajištění dopravy v regionu nejde podle Jindřicha Fraňka o výrazný výdaj.

„Z pohledu té dopravní obslužnosti jako celku určitě ne, protože tam se bavíme zhruba o 2,5 miliardách korun. Na druhou stranu jsou to miliony, které kraj vynakládá na dopravní obslužnost. Leckomu by se mohlo zdát, že je to hodně, my ale říkáme, že o ty turistické linky je po celou tu sezonu velký zájem – lidé si to našli. Je to prostě zajímavé využití volného času. Lidem to umožní dostat se na ta míst a vnímat je z trochu jiné perspektivy,“ uzavírá Franěk.

Novinkou bude od dubna také to, že lidé nebudou platit při jízdě za kolo za každý spoj, ale přepravní jízdenka bude platit 60 minut nebo celý den.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související