Oceňovaná experimentální tvorba Vlastimila Šenkýře je k vidění Modrodomu v Dubí

15. únor 2024 10:56

Za skleněnou vázu ozdobenou směsí cukru a plexiskla získal designér Vlastimil Šenkýř ocenění na pražské přehlídce designu. Teď ji mohou vidět návštěvníci Domu porcelánu s modrou krví v Dubí.  Umělec se zaměřuje na sklo, keramiku a šperk. Experimentuje s postupy a materiály. Jeho oceněné dílo se jmenuje Váza v zavinovačce.

„Váza v zavinovačce? Tam jsem se inspiroval posledními událostmi mého života, protože se mi před dvěma měsíci narodil syn,“ vysvětluje designer Vlastimil Šenkýř.

Modrou skleněnou vázu doplnil růžovým přebalem ze směsi cukru a plexiskla.

„Byla to taková nadsázka – zkoušel jsem ten materiál, se kterým pracuju, vydrží. Snažím se ho posouvat dál – tady je to takový první odrazový můstek pro mou první letošní kolekci, kterou představím na Czech Design Week v září,“ vysvětluje Šenkýř.

Designér tvoří také skleněné kameny, ke kterým využívá odpad ze skláren. Další inspiraci našel v dávné historii, kdy na území dnešního Egypta po žhavém padajícím meteoritu vznikla v písku krusta ze skla, které pak Egypťani používali do šperků.

Dubí, Dům porcelánu s modrou krví, galerie a infocentrum

„Vázy, které jsou nazvány Con(fusing), protože fusing je tavení a confusing matoucí – ta váza je vytvořena ze skla – spodní část je foukaná a ta vrchní je tavená plastika. Na převozy je to neuvěřitelně křehké, proto jsem začal experimentovat s dalšími materiály. A právě ve chvíli, kdy to máte z plexiskla, tak tam se nebojím posílat to všude možně,“ dodává Šenkýř.

Ve výstavních prostorách Modrodomu bude jeho práce k vidění do 30. března.

Spustit audio

Související