Obyvatelé obcí na Litoměřicku zasažených červnovou povodní stále bojují s vlhkostí

8. prosinec 2013

Obcím na Litoměřicku zasaženým červnovou povodní se už podařilo dát do původního stavu většinu vodou zničených zařízení. Stále ale nemají peníze na opravy chodníků nebo silnic. Lidé v Mlékojedech nebo v Křešicích nedaleko Litoměřic stále s následky povodně bojují. I půl roku po velké vodě mají vlhké stěny a na jejich domech se objevují praskliny.

„Suterény, které byly celé pod vodou, tak ještě pořád dosoušíme. Bude se na tom pracovat přes zimu. V bytě naštěstí už bydlíme,“ neskrývá radost Petra Příhodová, která se svou rodinou žije v okále v Mlékojedech na Litoměřicku.

V domě v obývacím pokoji měla při povodni půl metru vody. Ne všichni v Mlékojedech jsou na tom ale tak dobře jako Petra. Pro Josefa Nováka, který měl v domě vody až pod strop, budou letošní Vánoce tak trochu jiné: „Stále to je mokré, tak sušíme, topíme, bydlíme nějak na půl…“

I půl roku po povodni jsou na domech v Mlékojedech stopy velké vody znát. Ve vyšší části obce jsou omítky otlučeny do 30cm, u domů níž u vody jsou vlhké mapy na omítkách až do výšky stropů:

„Začínají se dělat plísně, takže to, co jste vymaloval, už vám zase puchří a jde to zase dolů. Občas se to někde odchlípne, takže práce je to stále dokola,“ popsala život v domě, který v červnu zatopila voda Hana Hryščenková z Mlékojed.

Čtěte také

Stejně jako Mlékojedy na tom byly i Křešice, vzdálené jen 10 kilemtrů proti proudu Labe. Vladimír Baloun proto i po půl roce od povodně obývá jen hodní patro svého domu:

„Vzlíná to zdmi, protože tady jsou všude písky, domy nejsou izolované, takže vlhké to je asi tak do 30 až 60 centimetrů v celém přízemí. Musíme hodně větrat a na jaře to budeme muset oškrábat, otlouct. A průběžně to stříkáme, plíseň prostě mizí.“

Popraskané zdi u domu v Křešicích má i pan Míra. Čas adventu je pro něj stejně jako uplynulých šest měsíců časem stavebních prací:

„Tady nám to prasklo, tady si to sedlo. Z druhé strany byli úplně podemleté základy. Tak jsme to museli vybourat a udělat úplně nové, kousek po kousku.“

Čtěte také

Vánoce si většina lidí s povodní poničenými domy nechce nechat zkazit. Jedno ale obyvatelům všech těchto míst povodeň nenávratně vzala.

„Iluze, že povodně se už v takovém rozsahu opakovat nebudou, což jsme si mysleli v roce 2002,“ konstatoval asi za všechny starosta Křešic za ČSSD Václav Kovařík.

autor: jbe
Spustit audio