Obnovili Janův hrad pro příští generace. Vizovičtí dobrovolníci slaví 5 let a loni odpracovali 1371 brigádnických hodin

Na Janově hradu u Vizovic oslavili pětileté výročí založení místního spolku. Ten vybudoval ze zbytků hospodářského stavení z osmnáctého století oblíbený cíl turistů.

Hrad byl postaven jako Prokopovský dvůr na Janově hoře u Vizovic v letech 1710 až 1713. Brzy však byly okolní pozemky rozprodány a objekt ztratil na svém významu. Už na konci 18. století se budovy začaly rozpadávat a zůstala jen panská ovčírna.

 "Naším cílem je zachovat tuto památku pro další generace. Díky naší práci a práci příznivců Janova hradu se nám daří budovat atraktivní cíl vycházek nejen Vizovjanů, zviditelnit region i pořádat kulturní akce," uvedl Husek.

Lidé podle něj jen loni na hradě odpracovali 1371 brigádnických hodin. "Z toho 1173 odpracovali členové spolku a 199 příznivci hradu," uvedl Husek.

Vizovice budou mít unikátní stavbu. Do města se přestěhuje oceňovaný pavilon ze světové výstavy Expo

Český pavilon na výstavě Expo 2015

Bývalý český pavilon z milánského Expa otevřou letos ve Vizovicích. Pro světovou výstavu v roce 2015 ho vyrobila místní společnost Koma.

Dokončená je například konzervace korun zdí proti zatékání, staticky je zajištná jižní strana západní zdi, východní vstup do místnosti nad sklepem má nové dveře. Objekt je v majetku města, které také z velké části financuje opravy.

"Za pět let fungování spolku jsme vykáceli z objektu a z jižního nádvoří a z louky se studnou náletové dřeviny a nádvoří a louku zkultivovali, z objektu jsme vyvezli 130 kubíků suti, vybudovali jsme turistický přístřešek na jižním nádvoří, renovovali jsme studnu, stále trvají stavebně konzervační práce na zdivu objektu zříceniny. Provedli jsme sanaci komína a statické zajištění jižní strany západní zdi, zahájili jsme sanaci klenby sklepa," uvedl Husek. Členové spolku také udržují travnaté plochy areálu i přístupovou cestu.

Letos budou dobrovolníci pokračovat ve stavebně konzervačních pracích, v plánu mají například renovaci barokní klenby sklepa, dokončení kultivace severního nádvoří i pozemků pod hradem či údržbu jižní přístupové cesty.

Obnova Janova hradu u Vizovic
autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK

Související