Obecní úřad v Moldavě neotevře

2. listopad 2003

Obecní úřad v obci Moldava přestává fungovat. Moldavský starosta Miroslav Pěkný hodlá zcela zastavit jeho provoz a odevzdal klíč od úřadu Ministerstvu financí. Obec Moldava už delší dobu nemůže volně disponovat se svým majetkem. Kvůli výstavbě tří hrází totiž dluží státu 7 miliónů korun. Ministerstvo financí požaduje splátky dluhu. Ty však Moldava není s to splácet.

Starosta Pěkný navíc říká, že dluh nevznikl vinou obce a chce přerušením činnosti úřadu přimět představitele státní správy, aby s obcí začali o problému komunikovat. Současných 150 občanů Moldavy bude tedy muset v nejbližších dnech odložit vyřizování svých žádostí na neurčito.

Do roku 2006 má obec odvést státu dotaci ve výši 2 milióny 300 tisíc korun. Moldava má přitom roční rozpočet, který nedosahuje ani jednoho miliónu korun. Dluh tedy není schopna splácet. Starosta Pěkný tvrdí, že pohledávka nevznikla vinou obce, a chce přerušením činnosti úřadu přimět představitele státní správy, aby s Moldavou začali o problému komunikovat. "Nemůžeme nic dělat, máme zastavený majetek, nemůžeme stavět, nemůžeme získávat dotační peníze. Nemůžeme dělat nic, tak jsme si řekli, že omezíme veškeré další výdaje, protože si neumíme představit splátku ani chod obce na další léta."

autoři: ark , nah , Petra Rousová
Spustit audio