O víkendu se v Ústeckém kraji konají oslavy 150 let Kozí dráhy. Nechybí ale ani posvícení či koncerty

8. říjen 2021

O víkendu na vás čeká výjimečný koncert v ústeckém muzeu, posvícení v Braňanech, 15. ročník Ústecké forbíny i oslavy tzv. Kozí dráhy na Telnici. Tak kam se vydáte?

Sobota 9. října

V rámci festivalu Dny české a německé kultury je připravený výjimečný koncert v Muzeu města Ústí nad Labem. V Císařském sále se od 19 hodin rozezní melodie Jana Dismase Zelenky v provedení souboru Ensemble Berlin Prag. Je to seskupení vynikajících muzikantů – například českého hobojisty Viléma Veverky nebo německého Dominika Wollenwebera, který je považovaný za nejlepšího světového hráče na anglický roh a dalších špičkových hudebníků.

Kozí dráha - Telnice, budova nádraží

Posvícení si můžete užít v Braňanech na Mostecku. Program začíná už v 10:00. Vystoupí například zpěvačky Ivana Košínová a Lucie Třešňáková, uvidíte šermířské souboje, sokolníky ze Slovenska, na řadu přijde i porcování posvícenské husy a soutěž v pojídání šišek na čas, od 16:00 bude zpívat Petr Kolář a ještě to není všechno.

Takzvaná Kozí dráha slaví 150 let své existence. Na nádraží v Telnici na vás čeká ukázka drážních dopravních strojů a další doprovodný program. Od 14:00 bude promítání filmu Záhada lokálek a následovat bude diskuse v kině v Telnici. Doprava bude posílena historickými autobusy v hodinovém intervalu od 10:00 do 16:00 hodin na autobusové lince 451 v úseku Ústí – Telnice a v hodinovém intervalu bude fungovat kyvadlová doprava v úseku Libouchec – Telnice jako přípoj na linku 432 z Děčína.

David Vršecký v čele závodu na Autodromu Most

Živo je také v Jirkově – 9. října od 18:00 se koná na zámku Červený Hrádek, který Jirkovu patří, slavnostní koncert na počest 50. výročí vzniku zdejšího Ženského komorního sboru. Ve 20:00 se pak můžete vypravit na maškarní bál pro dospělé v jirkovském divadle. K tanci i poslechu bude hrát skupina Úlet a jako při každém správném bálu nebude chybět bohatá tombola.

A teď něco pro motoristické nadšence – autodrom v Mostě uzavírá tento víkend sezónu mimořádnými soutěžemi. Koná se tam Světový pohár cestovních vozů FIA WTCR a Světový vytrvalostní šampionát motocyklů FIM EWC – jde o vyvrcholení motoristické sezóny a také pravděpodobně vůbec prvním víkendem, během něhož se na jednom okruhu uskuteční hned dva takto významné světové podniky. Součástí zakončení mostecké závodní sezóny budou také unikátní historické sportovní a závodní vozy.

Nezapomeňte na potřebná protiepidemická opatření a raději si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

Neděle 10. října

Po dohrávkách odložených představení z minulého ročníku začíná jubilejní 15. Ústecká forbína, a jak velí tradice tohoto divadelního festivalu, bude to opět komedie. Tentokrát je to dílo francouzského autora Lauerenta Baffie a jmenuje se Tik, tik. Pro zvídavé – v originále název zní Toc, toc.

Tereza Kostková na stánku Českého Rozhlasu.

Hra se odehrává v čekárně psychiatra. Klienti  jsou různého věku, zaměstnání i osudu. Starší vydavatel chrlí v nevhodnou dobu sprostá slova, taxikář  vše mění na čísla, jedna žena si neustále myje ruce, druhá  kontroluje kabelku atd. Jenže lékař má zpoždění.  Pacienti se seznamují vzájemně se svými „tiky“.  Hrají Tereza Kostková, Kristýna Frejová, Eva Josefíková, Václav Knop, Josef Polášek a další a začátek představení je v 19:30.

Ten, kdo má rád koncerty dua Jamaha, ten by se měl vydat do Domu kultury v Teplicích. Od 19:00 čeká diváky hudebně zábavný koncert plný temperamentních autorských skladeb okořeněných jedinečným slovním doprovodem, který zaujme všechny věkové generace. Jako host vystoupí Veselá trojka Pavla Kršky.

Pohled na vchod

První premiérou této sezóny v ústeckém Severočeském divadle se stala jedna ze světově nejhranějších operet – Čardášová princezna Emmericha Kálmána. Od 17:00 vás bude bavit romantický příběh, užijete si salonních valčíků i ohnivých čardášů...

A jestli se chystáte na houby, tak poradíme, kde je určitě najdete – od 10:00 do 17:00 v Muzeu města Ústí nad Labem na Mykologickém dnu. Hlavní je výstava nasbíraných hub a houbařská poradna; od 11 hodin začne přednáška Mgr. Lucie Zíbarové „Houby v krajině zjizvené těžbou“.

Nezapomeňte na potřebná protiepidemická opatření a raději si u pořadatelů ověřte, že se akce koná.

Spustit audio