O víkendu se v Ústeckém kraji koná Den otevřených dveří Českého rozhlasu Sever, Čajůfest a řada dalších kulturních akcí

16. květen 2024

O víkendu vás v Ústeckém kraji čeká nejen Den otevřených dveří a Čajůfest  v Českém rozhlase Sever, ale třeba i setkání u pomníku Přemysla Oráče, Pouť Českého anděla u Řípu, floristická výstava na zámku v Děčíně nebo Kočičí bál v Liběšicích.

Sobota 18. května

V sobotu přesně v 10 hodin se otevřou dveře Českého rozhlasu Sever pro všechny návštěvníky. Každou půlhodinku budou začínat prohlídky budovy včetně vysílacího pracoviště a režie slovesné i hudební, uvidíte tváře, které patří k hlasům naší stanice, děti se zabaví u show se Zdeňkem Lukeslem, ve 12:30 začne koncert dixielandové skupiny Old Boys a ve 14:15 se hudební produkce ujmou bluegrassoví Desperádi. Po celý den bude také možné se projet na koních a děti se mohou vydovádět ve skákacím hradu. Tak přijďte – jste srdečně zváni.

Den otevřených dveří Českého rozhlasu Sever 2023

18. května od 9 hodin začíná Setkání u pomníku Přemysla Oráče ve Stadicích s programem pro děti i dospělé. Uvidíte ukázky řemesel, historickou i moderní zemědělskou techniku, chybět nebude prodej regionálních výrobků, občerstvení a degustace vína.

V 10 hodin začíná ve Ctiněvsi Pouť Českého anděla – dopoledne se putuje na Říp a zpátky a odpoledne je připravený pestrý program – hudba, stánky, divadlo, dílny, ukázky kynologie, můžete i ochutnat místní dobroty a bude i tombola. Součástí programu bude křest kalendáře spolku Cesta Česka a vyhlášení vítězů fotografické soutěže.

Kulturní centrum v Řehlovicích slaví v sobotu 25 let činnosti, a to aukcí uměleckých děl výtvarníků spojených s centrem. Je to 25 pomyslných svící a podívat se i dražit můžete  od 17 hodin v řehlovickém Kulturním centru.

Výstaviště v Lounech pořádá hned tři výstavy najednou – Autosalon, Řemesla a kreativita a taky Rodina a volný čas. I tady je dnes bohatý doprovodný program – ukázky práce hasičů, policistů, soutěže, hry, tance a krom dalšího také košt vín. Začátek v 9 hodin, závěr v 17 hodin. Akce pokračuje i zítra.

Kočky z útulku v Třebíči

Spolek Fousek v Krupce pořádá tradiční den otevřených dveří v sobotu od 10 do 16 hodin. Hlavním programem jsou kočky, kocouři a koťata, ale čeká vás i jídlo, pití a dobrá nálada. A když to nestihnete v sobotu, nevadí – otevřeno bude i v neděli.

Kulturní dům Říp v Roudnici nad Labem zve po celý víkend na Dětský divadelní festival. Na programu jsou krásné pohádky a navíc děti budou mít možnost stát se na chvíli tanečníky, herci nebo zpěváky.

A ještě jednou kočky: tentokrát Kočičí bál v Liběšicích. Ten začíná 18. května ve 20 hodin, bude hudba, občerstvení, fotokoutek, tombola a taky dražba. Pořadatelé – Spolek na ochranu zvířat Litoměřicko a Spolek Pomáháme tlapkám vzkazují: masky jsou vítány.

Na závěr zas něco pro milovníky poutí a motorů zároveň. V 11 hodin začíná Pouť v Chabařovicích se vším, co k tomu patří – nechybějí atrakce, kolotoče, stánky a součástí programu jsou i mezinárodní závody v autocrossu Inter Cars Cup v chabařovickém Motoareálu. 

Neděle 19. května

11. ročník festivalu plného čaje, pohody a muziky Čajůfest proběhne v neděli od 10 do 19 hodin na zahradě Českého rozhlasu Sever. Můžete se těšit na mistry čaje z České republiky i zahraničí a jejich čajové obřady, čaje z celého světa, orientální kuchyni, čajovou keramiku a jiné propriety, workshopy, bojová umění, masáže, malování henou a program pro děti i dospělé. Celým dnem vás bude provázet moderátor Honza Černecký. 

Tryzna v Terezíně

V Terezíně v neděli uctí památku obětí politické a rasové perzekuce v letech nacistické okupace. Začátek je v 10 hodin a ve 12.45 v Malé pevnosti dojde k slavnostnímu předání originálu pergamenového svitku tóry ze zaniklé synagogy ve slovenské Šaĺe; někteří  členové této komunity byli vězni terezínského ghetta.

I v neděli můžete vyrazit na dDen otevřených dveří do Spolku Fousek v Krupce Otevřeno je od 10 do 16 hodin. Hlavním programem jsou kočky, kocouři a koťata, ale čeká vás i jídlo, pití a dobrá nálada.

Letošní ročník Děčínské kotvy – mistrovství floristů České republiky vrcholí výstavou soutěžních prací na zámku v Děčíně. Pořádající Střední zahradnická a zemědělská škola v Libverdě zvolila v roce České hudby téma Musica – hudba uvolňuje ducha a okřídluje myšlenky.

Výstaviště v Lounech pořádá hned tři výstavy najednou – Autosalon, Řemesla a kreativita a taky Rodina a volný čas. I tady je dnes bohatý doprovodný program – ukázky práce hasičů, policistů, soutěže, hry, tance a spousta další zábavy. Začátek v 9 hodin, závěr v 17 hodin.

V Děčíně soutěží floristé o titul mistra České republiky

Na pohádku vás pozveme do Mojžíře – na fotbalové hřiště. Ústecký divadelní soubor Mladá scéna tam zahraje pohádku o kocouru Modroočkovi. Hlediště je tvořené v piknikovém stylu, tudíž si nezapomeňte deku nebo jinou vhodnou podložku k sezení na travnaté ploše. Začátek je v 10.30.

Kulturní dům Říp v Roudnici nad Labem zve po celý víkend na Dětský divadelní festival. Na programu jsou krásné pohádky a navíc děti budou mít možnost stát se na chvíli tanečníky, herci nebo zpěváky.

V neděli pokračuje Pouť v Chabařovicích se vším, co k tomu patří – nechybjí atrakce, kolotoče, stánky a součástí programu jsou i mezinárodní závody v autocrossu Inter Cars Cup v chabařovickém Motoareálu. 

Rovněž v 9 hodin se otevře zámecká zahrada v Benešově nad Ploučnicí pro Retrohrátky. Je to první ročník retroher – přijďte zavzpomínat na staré časy a ukažte dětem, jak a s čím jste si hráli vy – rodiče i prarodiče.

Na závěr zas jedna charitativní akce na pomoc opuštěným psíkům a kočkám – v neděli od 10 do 18 hodin v Cyklokempu Loděnice v Brné na Ústecku proběhne Doggoland. Čekají vás soutěže pro děti, ukázky práce policejních a vodicích psů, dogdancing, psí sporty, poradna, tombola a kdožví, možná si i nějakého nového chlupatého kamaráda odvedete domů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.