O nádržích s nelegálním lihem v Háji u Duchcova prý místní nevěděli

22. květen 2013

Policisté našli v Hrobicích na Zlínsku, v Ostravě a také v Háji u Duchcova milion litrů skoro čistého lihu. Firma MORÁVIA-CHEM prý o tajných skladech nic nevěděla. Daňový únik spočítali policisté na zhruba 300 milionů korun. Zhruba třetina nalezeného lihu byla v nádržích pod podlahou haly v průmyslovém areálu v Háji.

Hala patří podle katastru nemovitostí zlínské společnosti Energoinvestment podnikatele Radka Březiny. Právě on je údajně jedním ze dvou obviněných v metanolové kauze.

O tajném skladu prý lidé v obci nevěděli. Nezávislý starosta Karel Drašner měl ale se zlínskou firmou špatné zkušenosti.

Podle něj vozily v roce 2004 náklaďáky do hájského areálu nádrže a technologii. Prý tam chtěla firma vyrábět biolíh, nedostala ale povolení.

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta si myslí, že pravděpodobně v té době mohly tajné zásobníky vzniknout.

V Háji bylo opět rušno před třemi lety. Obcí tehdy projížděly míchačky s betonem. „Z této obrovské haly byla vybourána výrobní linka o několika patrech. A celá hala o rozměrech 200 x 70 metrů byla v době, kdy jsme tam byli, ze tří čtvrtin vybetonovaná do vysoce kvalitního betonu,“ vzpomíná Drašner.

Zástupci firmy údajně tvrdili, že jde o udržovací práce. Dnes je ale starosta přesvědčen, že nádrže s lihem byly v hale už tenkrát.

„Teď se při domovní prohlídce zjistilo, že to byla velká vrstva betonu, pak půl metru hlíny a pak zase vrstva betonu a pod tím teprve ty nádrže,“ popisuje.

Jak se téměř stoprocentní líh do nádrží dostával, zatím policisté nevědí.

autor: hau
Spustit audio