Norsko: Jídlo a pití

12. červenec 2012

Pokud někdo očekává jako typické jídlo Norů lososa, musíme ho zklamat. Norové sice mají rádi maso, ale jejich typickým pokrmem jsou masové kuličky s bramborem a brusinkovým džemem.

Co vás ale možná překvapí při cestě do Norska, zejména v létě, to jsou všudypřítomné párky. I Norové totiž podlehli kouzlu grilování v přírodě. Chytit si ale vlastnoručně rybu nebo jí sehnat čerstvou také není problém, protože všude narazíte na rybáře.

Pokud si ale chcete dát po jídle například skleničku piva nebo vína, je lepší si alkohol přivézt sebou. To samé platí i o cigaretách. V Norsku je totiž prohibice a všechno je hodně drahé.

autor: jba
Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

    Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

    jak_klara_obratila_na web.jpg

    Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

    Koupit

    Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.