Masový bochníček s doudlebským bramborovým salátem od Zdenky Chadtové je jako masová infuze

Bochníček je vlastně takovou sekanou nebo haší pečenou v pekáčku naplocho z vařeného nebo pečeného masa. Je plný chutí, vláčný a jednoduchý na přípravu. V Doudlebech v jižních Čechách k němu tradičně dělají jejich lehký bramborový salát, kam se mimo jiné přidává kmín. Je to velká dobrota.

Bochníček

Ingredience
  • Asi ¾ až 1 kg vařeného nebo pečeného masa (různé druhy, zbytky)
  • Například:
  • 150 g předem vařené vepřové kýty
  • 100 g předem vařeného hovězího žebra
  • 100 g předem pečeného drůbežího stehna
  • 100 g předem pečené kančí plece
  • 200 g uzené vepřové krkovice
  • 50 g špeku
  • 1 hrst škvarků
  • 2 cibule
  • 3 větší stroužky česneku
  • ½ rohlíku
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 hrst majoránky
  • 750 ml hovězího vývaru na zředění (dle potřeby)
  • 2 lžíce sádla sádlo na vymazání

Na masový bochníček použijeme zbytky vařeného nebo pečeného masa nejrůznějších druhů. Předem si všechno maso nakrájíme na větší kusy a pak je umeleme na masovém strojku najemno.

Dále umeleme na čtvrtky nakrájenou cibuli a česnek. Na závěr masovým strojkem protlačíme půlku rohlíku, abychom zevnitř dostali všechny zbytky mletého masa.

Umeleme nejprve různé zbytky pečených nebo vařených mas, cibuli a česnek. Nakonec půlkou rohlíku vytlačíme zbytek masa z mlýnku.

Mletou směs dáme do mísy a hnětacím hákem nebo protínací metlou promícháme.

Přidáme sůl, pepř, majoránku, vajíčka, část vývaru. Promícháme. Hotová směs by měla mít mazlavější konzistenci než třeba na sekanou. Pokud by byla tužší přidáme další část vývaru.

Menší pekáček vymažeme bohatě sádlem. Kdyby byl příliš nízký nebo velký, tak by byla masová směs příliš tenká a vypečená, a její chuť by se ztrácela.

Do pekáčku směs vyklopíme, rozetřeme ji stěrkou, uhladíme povrch, aby byl bochníček vysoký asi 4–5 centimetrů. Navrch přidáme 3 oříšky sádla.

Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme přibližně 30–45 minut dozlatova. Na povrchu se musí vytvořit kůrčička a bochníček se bude oddělovat od stěn pekáčku.  

Jíme teplé i studené a krájíme na kostky. Podáváme s lehkým bramborovým salátem.

Doudlebský bramborový salát

Ingredience
  • 750 g brambor
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • Na zálivku:
  • 2 menší jarní cibulky
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • mohou se přidat i okurky
  • 200-250 ml vody
  • 3 lžíce slabšího octa (5 %)
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička pepře (kdo má rád)
  • 1 lžička kmínu

Brambory nakrájené na podélné čtvrtky dáme vařit se solí a kmínem. Než slijeme uvařené brambory, připravíme si zálivku a všechno potřebné na salát.

Cibuli a pažitku si nakrájíme nadrobounko. V míse promícháme vlažnou vodu s octem, solí, moučkovým cukrem, pepřem a kmínem.

Nakonec přidáme slité uvařené brambory a ještě jednou promícháme. Brambory vsáknou zálivku a získají sladkokyselou chuť.

Zdenka Chadtová

Recept na bochníček získala od svého tatínka, který ho měl ještě od své maminky. Bochníček se v jejich rodině dělá už kolem sta let. Bývalo to tradiční jídlo, které se na Doudlebsku dělalo třeba při pondělku, když zbyly kousky masa z nedělního oběda. A lehký salát je ozvláštněný přidáním celého kmínu do zálivky.

Paní Chadtová si pečení s námi užila, dokonce se převlékla do tradičního jihočeského kroje. Během přípravy jsme ochutnali také její lehkou piškotovou roládu s marmeládou.

Zdenka Chadtová v tradičním jihočeském kroji a Patrik Rozehnal