Mazanec

Mazanec je symbolem slunce a pekl se obvykle na Bílou sobotu. 

Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky nebo napůl s hladkou
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 vejce nebo 2 žloutky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 80 g másla
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • hrst rozinek
  • lžička citronové kůry
  • 1 vejce na potření
  • cukr moučka na posypání nebo mandlové lupínky

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, cukry, citronovou kůru, špetku soli a sušené droždí.
  2. Přidáme vlažné mléko, vejce (nebo žloutky), rum a rozpuštěné (ne horké) máslo a zaděláme hladké těsto, v závěru zapracujeme rozinky. Ty můžeme předem namočit do vody.
  3. V teple pod utěrkou necháme hodinu kynout, pak vytvarujeme dva menší bochánky, přeneseme na plech s pečicím papírem, ještě chvíli necháme kynout, pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do trouby vyhřáté na 175 stupňů Celsia a do zlatova upečeme. Kdysi se už potřený mazanec ještě před pečením nakrojil do kříže, někde ho sypou mandlovými plátky a dávají sekané mandle i do těsta.
  4. Zchladlý mazanec poprášíme cukrem moučkou.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.