Vánoční štola. Říká se, že čím je starší, tím je lepší

I když štola pochází z Německa, poslední dobou si našla místo i v našem jídelníčku. Je plná výborných surovin, je hutná, sladká, voní máslem, rumem a vydrží i několik měsíců.

Ingredience
  • 550 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 60 g soli
  • 250 ml mléka
  • 50 g droždí
  •  ½ lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička strouhané citr. kůry z dobře omytého citrónu
  • 100 g v rumu naložených rozinek
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 100 g kandovaného ovoce
  • Na potření a posypání: 50 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vanilk. cukr
  • moučkový cukr

Z hrsti mouky, několika lžic vlažného mléka, lžíce cukru a droždí si připravíme kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme zkynutý kvásek cukr, sůl, zbylé vlažné mléko, muškátový květ, citrónovou kůru a naposledy vlahé rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto, které se nechytá mísy ani vařečky. Potom přidáme oloupané mandle nakrájené na nudličky, v rumu namočené rozinky, na drobné kousky nakrájené kandované ovoce a opět těsto prohněteme. Povrch potom poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme kynout 30-40 minut. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme oválný, ale podlouhlý plát, silný asi 4 cm. Ten po délce přehneme tak, aby okraj vrchního přehybu sahal asi do 2/3 šířky přehnutého plátu. Tvoří jakýsi podélný stupeň, který trochu zmáčkneme. Štolu přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Chceme-li štoly menší, rozdělíme těsto na dvě poloviny a vytvoříme dvě.

Ingredience na vánoční štolu

Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 -180°C zhruba 50 minut. Hned po upečení polijeme štolu rozpuštěným máslem, do kterého jsme přidali rum a posypeme nejprve vanilkovým cukrem, potom moučkovým. Povrch opět polijeme zbylým máslem a necháme vychladnout.

Studenou štolu silně posypeme moučkovým cukrem. Až do podávání ji uložíme v suchu a chladu, zabalenou v alobalu. Štola vydrží měkká a vláčná několik týdnů. Všechny přísady krom droždí musí být vlažné. Těsto nechte dobře vykynout tak, jak se má, rozinky nechte v rumu nabobtnat, zapomeňte na jiný tuk než je máslo.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko