Nadýchané jablečné kroužky v pivním těstíčku od Pavla Pospíšila jsou jako palačinky s jablečným koláčem dohromady
Tento recept pro nás usmažil podle receptu své maminky porotce soutěže Pochoutkový rok a michelinský šéfkuchař Pavel Pospíšil. Pivo a ušlehaný sníh těsto nadýchnou a udělají vláčnější. Jablečné kroužky se dají jíst teplé i studené. Je to radost v ústech.
Postup
- 4 jablka
- Na těstíčko:
- 500 g hladké mouky + mouka na obalení
- 200 ml mléka
- 100 ml plzeňského piva
- 4 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka kypřicího prášku do pečiva
- olej na smažení
- Na dokončení:
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- lžička strouhané limetkové kůry
Pomocí speciálního vykrajovátka odstraníme z jablka jádřinec, přičemž jablko musí zůstat celé. Jablka oloupeme a nakrájíme na 1 centimetr silná kolečka.
V mléce rozšleháme žloutky a poté po částech zašleháme hladkou mouku. Následně do těsta přilijeme světlé pivo a vše zamícháme. Pomocí metličky do těsta zapracujeme moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem a kypřicím práškem do pečiva. Vznikne nám hustší těsto jako na lívance. Na závěr do těsta zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. Těsto by mělo být řidší, ale zároveň nám musí zůstávat na jablkách.
Jablečné kroužky obalíme v hladké mouce a poté v připraveném těstíčku. Obalené kroužky vkládáme do středně rozpáleného oleje na pánvi a smažíme z obou stran dozlatova. Při smažení by se těsto mělo díky pivu, kypřicímu prášku a bílkům lehce nafouknout.
Usmažené ještě horké kroužky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Podáváme posypané strouhanou kůrou z limetky a s vanilkovou omáčkou.
Pavel Pospíšil
Recept má po mamince, které ho svým dětem dělávala, když se rodinný sad obsypal jablky. Tahle pochoutka mu připomíná dětství a voní maminkou.
Pavel Pospíšil je veselý chlapík, který si vaření a přípravu nejrůznějších jídel užívá. Ochutnali jsme díky němu i paštiku servírovanou v profiterolce z odpalovaného těsta nebo výborné pečené kuře.