Sirup z pampelišek
S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková. Pojďme se společně pustit do nevařeného sirupu z pampeliškových květů.
Budete potřebovat:
- 1 litr pampeliškových květů
- 500 g cukru krupice
- 200 ml vody
Postup:
- Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať je případně opustí drobní brouci.
- Květy dáme do velké nádoby, ideálně skleněného džbánu na vodu a zasypeme je cukrem.
- Nádobu uzavřeme nebo přikryjeme potravinářskou folií a necháme stát na okně dva dny na slunném místě.
- Občas promícháme.
- Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně.
- Několikrát za den promícháme.
- Po třech dnech výluh dostane žlutou barvu a můžeme jej scedit, nejlépe přes plátno.
- Uchováme v ledničce a smícháním se sodovkou budeme mít dobrou limonádu.
Související
-
Je to sladké, voňavé a zároveň zdravé. Zkuste si vyrobit pampeliškový med
Milují ho nejen děti. Je chutný, sladký, hodí se do čaje i na chleba s máslem. Navíc pomáhá v boji s kašlem a nachlazením.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.