Gyros z tempehu
V pátečních apetýtových receptech pro vás máme opět jeden vegetariánský tip. Potřebovat budete tempeh, tedy produkt ze sojových bobů, který chutná jako maso.
Co na gyros z tempehu potřebujete?
- 1 balíček tempehu (200g)
- 1 menší cuketu
- 1 větší cibuli
- koření na gyros
- sojovou omáčku
- citronovou šťávu
Postup:
- Rozpálíme hlubší pánev.
- Na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli.
- Po jejím změknutí přidáme na malé kostky nakrájený tempeh.
- Chvíli ho restujeme, než se vytvoří kůrčička.
- Poté přidáme na kousky nakrájenou cuketu a mírně osolíme.
- Jakmile cuketa změkne, vlijeme lžíci sojové omáčky, která se vsákne do tempehu.
- Nakonec ochutíme kořením na gyros a pokapeme citronovou šťávou.
- Podáváme s pečivem, v tortille nebo s bramborami.
Související
-
Špenátové rizoto
Což takhle dát si špenát? Vzhledem k tomu, že jsme v Apetýtu, není to pozvánka ke sledování filmové komedie z roku 1977, ale k jídlu.
-
Květáková polévka s kešu oříšky
Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.
-
Kapustové karbanátky se sýrem
V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Tentokrát budeme potřebovat kapustu – řadí se mezi královny zimní zeleniny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.