Fleky se špenátem
Dobrý tip pro vegetariány. Ti ostatní si mohou přidat šunku nebo uzené.
Suroviny:
200 g fleků (nebo jiné vhodné těstoviny)
250-300 g mraženého špenátu
100 g strouhaného sýra
100 g šunky nebo uzeného masa
sklenka smetany na vaření
2 žloutky
máslo
pepř
sůl
Postup:
1. Rozmražený špenát podusíme na části másla, osolíme, opepříme a v závěru vmícháme nakrájenou šunku nebo uzené.
2. V osolené vodě uvaříme fleky, ocedíme a do máslem vymazané zapékací mísy dáme vrstvu fleků, na ni vrstvu připraveného špenátu a vrstvy střídáme, až vypotřebujeme všechny suroviny. Končit by se mělo těstovinami.
3. Žloutky rozmícháme ve smetaně, zalijeme jimi fleky se špenátem, povrch posypeme strouhaným sýrem a do předem dobře vyhřáté trouby dáme zapéci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.