Česneková pomazánka
Hlavní ingredience, kterou dnes potřebujeme, je silně aromatická. Pravděpodobně je jednou z nejstarších bylin pěstovaných nejen pro své kulinářské ale i léčebné vlastnosti.
Možná už tušíte, že jde o česnek. Pěstoval se už v dávných dobách. Staří Římané a Řekové ho dokonce používali jako lék proti moru nebo ke zvýšení potence a libida. Vojákům měl pak dodávat odvahu v boji. A hojně se používal například také při onemocnění dýchacích cest nebo jako antiseptikum při onemocnění zažívacího traktu.
Ne každému ovšem česnek dělá dobře. Pokud nemáte rádi jeho ostrou chuť nebo vás z něj bolí žaludek, zkuste ho před použitím v receptu nejprve upravit na italský způsob. Stroužek oloupejte, jen dlaní rozmáčkněte a celý ho pak opečte na oleji. Teprve poté postupujte podle receptu.
Při tepelné úpravě se ale česnek nesmí připálit, protože by zhořkl. Pokud jste to s česnekem přehnali a pořád ho cítíte, rozžvýkejte kousek petrželky nebo máty.
A pozor! Česnek určitě nepatří do ledničky. Ideální teplota pro jeho skladování je 18 až 20 °C. Zkuste ho třeba zaplést do copu a postupně ořezávat. Koneckonců dříve lidé věřili, že právě česnek zavěšený v domácnosti odhání veškeré zlo, a to včetně zlodějů a závistivců.
Budete potřebovat:
- 150 g tvrdého sýru (Eidamu)
- 3 stroužky česneku
- 100 ml majonézy
- špetka soli a pepře
Postup:
Sýr nastrouháme a smícháme s česnekem rozetřeným se solí a pepřem a také s majonézou. Česneková pomazánka je pak výborná zejména na jednohubky.
Tip: Skvěle chutná například v kombinaci s hroznovým vínem nebo vlašským oříškem, které můžeme dát na každou jednohubku jako ozdobu.
Související
-
Dýňová pomazánka
V pondělním Apetýtu pro vás máme další recept na pomazánku. Jejím základem je dýně hokaido. Hlavní sezónu má na podzim a je opravdovým zázrakem přírody.
-
Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Pondělní Apetýt přináší další tip na letní pomazánku. Dnes bude jejím základem skyr. Tedy něco, co v našich končinách zůstává stále ještě tak trochu tajemstvím.
-
Pomazánka z červené řepy s česnekem
Je tu pondělní Apetýt a s ním tip na další letní pomazánku. Jako základ nám tentokrát poslouží červená řepa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.